1996: Cambuur verslaat wereldkampioen Ajax

De jarige Milko Pieren op weg naar de tweede treffer vanCambuur in de bekerwedstrijd tegen Ajax. Danny Blind (rechts) en Winston Bogarde komen te laat. FOTO LC

Cambuur neemt het donderdagavond in de achtste finales van de KNVB-beker op tegen Ajax. In 1996 troffen de ploegen elkaar in Leeuwarden ook al eens. Cambuur won toen met 2-0.

De wedstrijd begint om 18:30 uur en is te volgen via LC.nl .

1996

De winter had de provincie in januari 1996 in de ban. Het vroor dat het kraakte. Op 29 januari werd het veld sneeuwvrij gemaakt en geborsteld, maar het veld was bikkelhard.

Het was nog even de vraag of de wedstrijd wel kon doorgaan, want de gevoelstemperatuur werd door een ijzige wind voorspeld op -18.

Ajax had net het wereldkampioenschap voor clubs gewonnen, maar presteerde in de competitie niet denderend.

Een eerstedivisieclub die de wereldkampioen verslaat, dat was wereldnieuws. Het was de tijd van het grote Ajax, dat door blessures niet op volle oorlogssterkte naar Leeuwarden kon afreizen, maar desondanks nog een zeer sterk elftal op de been wist te brengen.

Louis van Gaal was de trainer. Het waren de glorietijden van het Nederlandse clubvoetbal. Ajax mocht door winst in de Europa Cup I eerder dat jaar op 28 november strijden om het wereldkampioenschap voor clubteams. Het Braziliaanse Gremio Porte Alegro werd in Tokio in de finale na strafschoppen verslagen.

Milko Pieren en René van Rijswijk waren in 1996 Cambuurs helden door beiden te scoren.

De opstelling van Ajax tegen Cambuur: Van der Sar; Reiziger, Blind, Frank de Boer, Bogarde; Ronald de Boer, Litmanen, Scholten (68. Musampa); Wooter, Kluivert, Hoekstra. Overmars, Finidi, Kanu en Davids waren er door blessures niet bij.

Cambuur: Wim de Ron; Richard Goulooze, Erik van der Meer, Mark Oosterhof, Johan Abma; Richard Elzinga, Milko Pieren, Arno Arts; René van Rijswijk, Bram Marbus, Frank Berghuis.

2016

In tegenstelling tot twintig jaar geleden, is het Nederlandse clubvoetbal tanende. Ajax speelt wel Europees voetbal, maar komt dit seizoen uit in de Europa League (het tweede Europese niveau). Daarin overwintert het. Cambuur speelt na de degradatie van dit jaar weer in de eerste divisie, net als twintig jaar geleden.

Leonard Nienhuis, tegenwoordig reservekeeper bij Cambuur, staat donderdagavond in de basis. De Leeuwarders nemen het in eigen huis op tegen Ajax in de achtste finales van de KNVB-beker.

Harm Zeinstra zit op de bank tijdens bekerwedstrijden. Dat is afgesproken met de technische staf. Marvin Peersman start donderdagavond, ten koste van Gino Bosz. Hij is de zoon van Ajax-trainer Peter Bosz en deed donderdag zijn verhaal in de Leeuwarder Courant .

Bij Cambuur ontbreken Michiel Hemmen, Raymond Gyasi, Chiro N'Toko, Jordy van Deelen en Danny Bakker nog altijd wegens blessures. Ricardo Kip brak vorige week zijn kuitbeen en is de komende maanden niet inzetbaar.

Opstelling Cambuur 2016: Nienhuis; Anderson, El Baad, Schilder, Peersman, Blackson; Bakker, Monteiro, Van de Streek; Barto, Hoefdraad.

menu