11 jaar, 8 hoofdcoaches en 3 interimmers: Cambuur-kerkhof raakt vol

Cambuur zal weer op zoek moeten naar een nieuwe trainer. De overeenkomst met de Drent René Hake wordt niet verlengd.

Lees ook: Cambuur wil Henk de Jong als opvolger Hake

Trainer René Hake kreeg bij zijn aanstelling in januari 2018 lof bij Cambuur. Hij was duidelijk en speelde redelijk voetbal. Dit seizoen gaat het minder. De club verlengt zijn contract niet. Daarmee verdwijnt er na anderhalf jaar weer een trainer bij Cambuur.

Lees ook: Trainer René Hake na dit seizoen weg bij Cambuur

De afgelopen jaren is het een komen en gaan van trainers bij Cambuur. Technisch manager Foeke Booy reageerde daar eind februari nog op, na felle kritiek van supporters. ,,Dat ze roepen dat ik weg moet, of René, dat hoor ik ook. Maar ik denk dan: wat lost het op? Cambuur is qua trainers en managers vaker een kerkhof geweest in het verleden en heeft dat altijd geholpen dan?’’

Lees ook: Cambuur zit in een sportieve crisis. Hoe moet het nu verder?

Aan dat zogenaamde kerkhof voegde Cambuur vandaag, op 14 maart 2019, weer een naam toe. De laatste elf jaar werden er acht trainers aangesteld. Lang niet iedereen vertrok door de voordeur. Regelmatig nam Cambuur uit eigen beweging afscheid van een oefenmeester, waardoor er ook nog eens drie keer een assistent als interim-trainer voor de groep stond. Een overzicht.

2008-2010 - Stanley Menzo

Stanley Menzo werd in 2008 aangesteld, nadat hij in de eerste divisie de titel had behaald met FC Volendam. Hij volgde de eerder ontslagen Jurrie Koolhof op in Leeuwarden. Het werd een prima eerste seizoen, waarop de club en Menzo met elkaar door gingen. Eind oktober 2010 nam Menzo ontslag bij Cambuur.

2010-2013 - Alfons Arts

Alfons Arts was de assistent van Menzo en nam het stokje in 2010 van hem over. Er volgden jaren waarin Cambuur de play-offs haalde, maar telkens niet promoveerde naar de eredivisie. Arts werd uiteindelijk op 23 maart 2013 ontslagen.

Tot einde seizoen 2012/2013 - Henk de Jong (interim)

De Drachtster Henk de Jong was de assistent van Arts en schoof als interim-trainer een stoeltje door. Hij maakte het seizoen af en met een imponerende reeks overwinningen maakte hij Cambuur, na een bloedstollend spannende laatste speeldag, kampioen.

2013/2014- Dwight Lodeweges

De Canadese trainer Dwight Lodeweges werd op 19 februari 2013 aangesteld voor het daaropvolgende seizoen. Hij tekende een tweejarig contract in Leeuwarden, maar moest in eerste instantie nog wel afwachten op welk niveau hij met zijn nieuwe team actief zou zijn. Het werd de eredivisie en Cambuur overleefde die eerste jaargang op het hoogste niveau met verve. Lodeweges zou zijn termijn nooit afmaken, want op 31 maart 2014 kwam naar buiten dat hij een contract bij rivaal SC Heerenveen had getekend. Sommige Cambuur-supporters reageerden furieus en bestormden het stadion. Lodeweges stapte op.

2014/2016 - Henk de Jong

Henk de Jong trad definitief uit de schaduw en werd van assistent gepromoveerd tot hoofdtrainer. Hij werd twee keer twaalfde met de Leeuwarders, maar in het derde seizoen onder zijn leiding ging het mis. Cambuur won amper nog wedstrijden en degradatie was eigenlijk onvermijdelijk. Nog voor het einde van het seizoen, op 9 februari 2016, stapte ook De Jong op. Hij had niet meer het gevoel de juiste man voor de club te zijn.

2016 - Marcel Keizer

De verloren zoon, Marcel Keizer, werd (weer) binnengehaald bij Cambuur, nadat assistent Sipke Hulshoff één wedstrijd de honneurs had waargenomen. Keizer speelde in het verleden bijna 300 wedstrijden voor de club en was eerder al technisch directeur geweest in Leeuwarden. Hij keerde terug als trainer, omdat hij het veld miste. Het werd een allesbehalve succesvol huwelijk. Eerst degradeerde hij met Cambuur, om vervolgens in juni 2016 een contract te tekenen bij Ajax. Keizer zou daar de beloften gaan trainen.

2016 - Rob Maas

Het jaar was nog niet voorbij en Cambuur was al toe aan de derde trainer. Rob Maas, een connectie van toenmalig technisch directeur Henry van der Vegt, moest de club aanvallend laten voetballen. Het verblijf van Maas was van bijzonder korte duur. De trainer werd na tien wedstrijden al ontslagen, nadat Cambuur slechts drie keer won. Van der Vegt stapte in zijn kielzog op.

2016/2017 - Sipke Hulshoff (interim)

Samen met Arne Slot werd Hulshoff na het ontslag van Maas tijdelijk verantwoordelijk voor de resultaten van de Cambuur-selectie.

2017 - Marinus Dijkhuizen

Marinus Dijkhuizen, die meerdere malen voor Cambuur voetbalde, keerde op 9 mei 2017 terug in Leeuwarden. Hij presteerde niet goed, wisselde veel in de opstelling en kreeg in november van dat jaar al zijn ontslag.

2017-2018 - Sipke Hulshoff (interim)

Het was weer de beurt aan Hulshoff om de boel over te nemen bij Cambuur, wederom op interim-basis. Hij wilde het seizoen eigenlijk niet afmaken en gaf dat ook aan bij technisch manager Foeke Booy. Cambuur moest dus weer op zoek naar een nieuwe trainer. Hulshoff gaf deze week aan niet langer als assistent in Leeuwarden te willen blijven.

Lees ook: Sipke Hulshoff wil best weer assistent zijn, maar niet bij Cambuur

2018-2019 - René Hake

Dat werd uiteindelijk René Hake, die eerder was ontslagen bij FC Twente. De Drent werd in januari 2018 voor 1,5 jaar aangesteld en haalde vorig seizoen de play-offs. Dit jaar is dat nog geen zekerheid. De laatste maanden zwol de kritiek op het spel van Cambuur aan, dat ondermaats presteert en af en toe futloos op het veld lijkt te staan. In goed gezamenlijk overleg, zo meldde Cambuur donderdag 14 maart 2019, is besloten de overeenkomst tussen Hake en Cambuur na het lopende seizoen niet te verlengen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement