FOTO EIZE HOEKSTRA

‘Oudjes’ stelen show in Schakel en Regenboog

FOTO EIZE HOEKSTRA

Hij is een anoniem fenomeen. Ronald Damen wordt in december 65 jaar, maar de ‘Schakel-pensionado’ kan de jeugd nog altijd de baas. Gisteren veroverde hij zijn zestiende hoofdprijs.

De stuurman uit Eemnes zie je nooit prominent op de wal. Geen feestnummer. Een bescheiden vrijgezel, die inmiddels al een halve eeuw in de Schakel vaart. Damen heeft er lak aan dat de Schakel vooral geldt als boot voor tieners en twintigers. Hoewel: deze week liet ook de teruggekeerde Hylke Engelsma zien dat er voorbij de vier kruisjes nog een Schakel-leven mogelijk is. De Langweerder won gisteren voor de tweede keer en eindigde pal achter Damen in een veld van 32 boten.

Damen voer zich deze week op gelijke hoogte met de man die hem op het NK Schakel altijd dwarszit: Thijs Kort. Ook de Drachtster heeft zestien Sneekweek-borden aan de muur. Ze staan gedeeld tweede (zie kolom rechts).

Damen – hij heeft altijd moeite om bemanning te vinden – werkte deze Sneekweek samen met Hans Hofstra. De zeiler uit Oppenhuizen zag zijn fokkeniste Djawia du Bois wegens droevige familie-omstandigheden afhaken. Met haar won Hofstra de Sneekweek in 2012. ,,Ik had nu ook wel willen sturen, maar Ronald had de oudste rechten’’, aldus Hofstra. ,,Ik moet zeggen dat het me goed is bevallen. Ronald is een unieke kerel, waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben. Hij is nog altijd enorm fanatiek, hij leeft echt voor het zeilen. Ronald deed alle technische zaken aan boord en liet mij de tactiek bepalen. Ik mocht zeggen wat we gingen doen. Dan is het leuk samenwerken.’’

Hofstra pakte zijn derde Sneekweek-wandbord. ,,Ik wilde ook heel graag voor Djawia winnen.’’

In de Regenboog verraste Harry Amsterdam de topfavorieten Peter Hoogendam en Mark Neeleman. Uitgerekend bij het honderdjarig bestaan van de Regenboogclub won Amsterdam ‘zijn’ Sneekweek (waar hij in 1962 debuteerde) voor de zesde keer. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Hoogendam, die tijdens de slotrace het spoor bijster raakte. ,,Wij hebben zesde gelegen, maar knokten ons helemaal naar voren’’, aldus Amsterdam. ,,Het liep geweldig. Peter voer op kop, maar maakte een voor ons onbegrijpelijke slag.’’

De 68-jarige Sneker won in 2009 voor het laatst. ,,Ik kan nu mijn sinds 2010 toegezegde vaatje bier bij Hans Vellinga van ’t Foarûnder hier op het eiland verzilveren’’, lachte hij. Ook bemanningslid Tjalling Tjalsma had pret. De Sneker stopt na veertig jaar trouwe dienst. ,,Pake’s laatste kunstje, het is werkelijk fantastisch’’, aldus Tjalsma. ,,Wie had dat gedacht. Ha, schrijf de oudjes niet zomaar af.’’

Hoogendam deed vaak een beroep op Sipko Zwart, de Sneker die als crème de la crème van de bemanningsleden geldt. Hij koos deze week (als zeilmaker ook om commerciële reden) echter voor Jeroen de Groot en de Pampus 1. En ja: ze wonnen.

,,En om het mooi in de krant te krijgen, vonden we dat we de laatste wedstrijd moesten winnen’’, aldus Zwart met brede lach. ,,Zonder gekheid, het was een loodzware strijd, want Jan Deen en Klaas Jasper voeren ook sterk. We hadden het door een foute start even niet in eigen hand, maar waar we vreesden dat Jan ons weg zou varen tot buiten de top-tien, gebeurde dat niet. Daardoor hielden we aansluiting.’’ De Groot kreeg zijn achtste wandbord overhandigd, Sipko Zwart zijn vijfde.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct