Özil bedankt als Duits international

Mesut Özil stelt zich niet langer beschikbaar voor de nationale voetbalploeg van Duitsland. De 29-jarige middenvelder van Arsenal meldt dat zondag op Twitter.

Özil en collega-international Ilkay Gündogan bezochten in Londen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en gingen ook met hem op de foto. Dat zorgde voor veel kritiek. Özil reageerde tot zondag niet op de ophef. Op Twitter meldde hij eerder op de dag al dat hij de omstreden foto zo weer zou laten maken. Özil wees in zijn verklaring op zijn Turkse achtergrond. Als hij Erdogan niet had willen ontmoeten, zou dat betekenen dat hij zijn Turkse roots niet zou hebben gerespecteerd, ongeacht wie de president is. Volgens de Arsenal-speler hebben ze tijdens de ontmoeting over voetbal gepraat en niet over politiek.

Over de foto ontstond veel ophef in Duitsland. Na de vroege uitschakeling zeiden meerdere Duitse spelers dat de rel rond de foto voor ,,ruis binnen de nationale ploeg" had gezorgd.

Slechte behandeling

,,Met pijn in mijn hart stop ik als international zo lang ik racisme en een gebrek aan respect voel'', aldus Özil, die vier jaar terug in Brazilië met Duitsland de wereldtitel veroverde. Dit jaar strandden de Duitsers bij de mondiale titelstrijd in Rusland al in de groepsfase. ,,Wat mij de afgelopen periode het meest heeft gefrustreerd, is de slechte behandeling door de Duitse voetbalbond en voorzitter Reinhard Grindel. Toen ik hem probeerde uit te leggen waarom ik de foto had laten maken, was hij veel meer geïnteresseerd in het delen van zijn eigen politieke opvattingen en wilde hij mij van mening doen veranderen. In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen. Ik wil niet langer als zondebok dienen voor zijn incompetentie en zijn onvermogen om zijn werk goed te doen.''

Özil maakte ook de vergelijking met Lukas Podolski en Miroslav Klose, waar hij mee samenspeelde in de nationale ploeg. ,,Zij werden nooit Duitse Polen genoemd, maar ik wel Duitse Turk. Is dat omdat het Turkije betreft? Of is het omdat ik moslim ben? Ik ben geboren en opgeleid in Duitsland, dus waarom accepteren mensen niet dat ik Duits ben?''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement