Zuiptoerisme in Mallorca

Met het jaar wordt het erger, zeggen de wijkbewoners bij de populairste stranden van Mallorca. De ongeremd zuipende en brallende jeugd uit Europa is er steeds minder welkom, maar komt juist steeds massaler. De in Spanje gevestigde journalist Edwin Winkels deed verslag.

Emmers vol bier

Het is bijna twee uur ‘s middags. Het kwik is tot net boven de dertig graden gestegen. De stranden van S’Arenal liggen bomvol - op Mallorca is het hoogseizoen al begonnen. Op de boulevard is het rustiger, weinig mensen wagen zich op dit hete uur aan een wandeling. Slechts groepen Duitse jongemannen zwieren over straat, blikjes of plastic glazen bier in de hand.

Eén groep van tien man, allemaal in dezelfde roze korte broek, sjouwt met twee emmers vol bier. Zo’n tien liter per emmer. Ze besluiten tot een wedstrijd: welke team van vijf het eerst zo’n emmer leegdrinkt. De dag is nog lang, de nacht moet nog komen. Een enkeling kan nu al niet meer op zijn benen staan. Op het strand valt een tiener even flauw. Zijn makkers trekken hem overeind, hij waggelt lachend weg.

Zuiptoerisme zat

,,Dit is het moment dat het allemaal weer begint. Rond het middaguur. En vanaf nu zal het niet meer stoppen. Het is niet alleen een probleem van de nachtelijke uren, al hebben we er dan het meeste last van, kunnen we niet slapen van het lawaai.” Biel Barcelò is de voorzitter van de bewonersvereniging Ciutat d’Arenal, die augustus vorig jaar werd opgericht nadat de inwoners het zuiptoerisme definitief zat waren.

Verenigd hopen ze een sterkere vuist te maken. Niet direct tegen de toeristen, maar naar de overheid toe, en de horeca-exploitanten. Een bewoner is vorige week een actie begonnen om zwarte vlaggen op de balkons te hangen, als protest, of teken van rouw. ,,Zo erg als nu is het nog nooit geweest,” zegt Barcelò. ,,Beloofde investeringen en plannen blijven uit, de autoriteiten doen niets, de politie wordt geplaagd door corruptie. Bewoners trekken weg, en hun flats worden vervolgens goedkope appartementen.”

Magaluf, Mallorca. FOTO PIXABAY

'Op aanraden'

S’Arenal is een van de twee conflictieve zones rond Palma. Hier concentreren zich de Duitsers en Nederlanders. Aan de overkant van de baai ligt Magaluf, het feeststrand van de Britten, waar het even ruig aan toe gaat. ,,Het is wel mooi dat die Engelsen hier niet zijn, dat geeft minder problemen,” zegt een groep van zes jongens uit de Noordoostpolder, net gearriveerd in S’Arenal. Het eerste pak van 24 blikjes bier is al gekocht, à 22 cent het stuk.

De zes zijn uiterst beschaafd, en nog nuchter. ,,We zijn op aanraden van vrienden hier naartoe gekomen. Er zijn allemaal Nederlandse kroegen en disco’s waar we uit kunnen, gewoon onder ons.” Als in de polder, maar dan met die heerlijke zon en hoge temperatuur. Ze hebben tussen de 650 en 700 euro voor de vlucht en tien dagen hotel met ontbijt betaald; niet echt goedkoop voor Mallorca, maar het eiland is overgeboekt, kan nu hogere prijzen vragen.

Goedkope drank

Die hogere prijzen gelden niet voor de alcohol. ,,Hier, één euro voor een biertje,” zegt David Servera, de voorzitter van een andere geplaagde bewonersvereniging, de Amics d’Arenal. Een Duitse bar biedt gratis bier tussen elf uur en half twaalf. ‘s Morgens. Er zijn touroperators die in de prijs van de reis de drank al meenemen, zodat de jongeren tijdens hun verblijf hier niets meer hoeven te betalen. ,,Of ze kunnen tickets kopen, die worden hen, illegaal, al op het strand aangeboden, 18 euro voor de hele nacht barra libre, drinken zoveel als je wilt.” Iemand kladde een leus op een muur: ‘Tourist go home, refugees welcome’.

Mallorca. FOTO FLICKR

Gebrek aan respect

Maar Mallorca heeft het toerisme juist nodig. Vorig jaar bezochten 8,8 miljoen toeristen het eiland, tien keer het aantal inwoners van het eiland; 3,2 miljoen kwam uit Duitsland, 2 miljoen uit het Verenigd Koninkrijk, 340.000 uit de Benelux.

Juni is de ergste maand, dan komen middelbare scholieren uit heel Europa het slot van de examenweken vieren. Biel Barcelò ondervindt vooral een gebrek aan respect voor de lokale bevolking. ,,Zij zijn gast hier, wij ontvangen hen, maar we worden als vuil behandeld. Ze zijn agressief, pissen in onze portieken, laten je niet passeren. Als ze straks een gezin hebben, willen ze zelf hier niet meer komen.”

De 'andere' toerist

En dat is het probleem: de ‘andere’ toerist blijft weg, zoekt zijn heil elders. Meer dan de helft van de toeristen in S’Arenal is jonger dan 25 jaar. De gemeentes hebben nieuwe verorderingen aangekondigd tegen het drinken op straat en andere uitspattingen, maar tot nu toe grijpt de politie nauwelijks in. ,Vaak durven de agenten niet, zijn ze met zijn zessen tegenover een groep van driehonderd jongeren. Ook het ‘emmerzuipen’ is verboden, maar twee agenten op een motor rijden gewoon door als ze de groep Duitse jongeren op klaarlichte dag bezig zien.

Met eigen ogen hoe de feestende jongeren op Mallorca zich gedragen? Bekijk dan onderstaande video.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement