Zeeland, leeg land

Het Veerse Meer

Veel vlakte en weinig bomen op de wandeltocht langs de Zeeuwse Veerse wateren. Sloten met brak water, rietkragen, zilte meren, kerkjes aan de einder en 22 wandel-kilometers de wind om het hoofd.

Welkom thuis

Na veel dijken - en links het Veerse Meer - nadert de wandelaar Arnemuiden. Vroeger lag het aan zee, nu verre van dat. Het voormalige vissersdorp, waar een enkeling nog in klederdracht gaat, is bekend van het onvergetelijke lied Als de klóóóóók van Arnemuiden / Welkom thuis voor ons zal luiden… Max van Praag zong het in 1949, later maakten de Havenzangers er een klassieker van. Bedoeld wordt het carillon van de Arnemuidse kerk op de markt.

Schotse Huizen

Knusse straatjes en oude gevels, zoals De Schotse Huizen aan de Kaai. De koning bezit nog altijd de titel ‘markies van Veere’; zo voornaam is deze historische stad. Aan de haven staat de Campveersche Toren, een verdedigingswerk uit circa 1500, al sinds lang een herberg/hotel. Recent werden er brieven teruggevonden van de schrijver Nescio, die hij hier in 1908 schreef aan zijn vrouw.

Malle Betje

Middelburg was ooit een centrum van handel als voorhaven van Brugge en Antwerpen, steden die de Zeeuwse hoofdstad later overvleugelde. De welvaart kon niet op, al die eeuwen lang. Dat is goed te zien aan monumentale panden als de Norbertijnen Abdij, nu het Zeeuws Museum. De Lange Jan is dominant aanwezig maar Malle Betje, de stadhuistoren, geniet de sympathie van de Middelburgers.

Rietgekraagd

Kan land vlakker zijn dan het immense weilandenrijk van Walcheren? Het is hier of je altijd alles blijft zien, waar je vandaan komt en waar je heen gaat. De slingerende, riet-gekraagde kreek naast het pad heet Veerse Watergang, later Botjeszee. Wie omkijkt ziet nog altijd de Lange Jan en Malle Betje. Vooruit is Veere in zicht.

Route

De wandelroute is te vinden op de website van Wandelzoekpagina . Zoek op Veerse Wateren.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram