Verliefd op het IJsselmeer

Het IJsselmeer bij Urk. FOTO PIXABAY

Nederland is een geliefd vakantie-  en kampeerland voor… Nederlanders. Steeds vaker brengen we de vakantie in tent, caravan of camper in eigen land door. Geen wonder, ons land heeft alles wat een vakantieganger gelukkig maakt: mooie natuur, historische steden, fantastische fietspaden, goudgele stranden en: het IJsselmeer.

’Iselmar, Iselmar, ik hâld fan ‘e Iselmar’. De Leeuwarder zanger Melvin van Eldik zong jaren geleden met zijn toenmalige band French Connection een Fries liefdesliedje over het IJsselmeer.

loading

Maar liefst negentien plaatsen liggen aan de rand van het IJsselmeer. Ze zijn op meerdere manieren te bezoeken. Populair is het om met de motor of auto een Rondje IJsselmeer te doen. Dat kan in één dag. Op de (race)fiets doe je er wat langer over en kun je er een bijzondere vakantie van maken.

De route bepaal je zelf of je volgt de groen-witte bordjes van de langeafstandsfietsroutes (LF). de Zuiderzeeroute (LF 21-22-23) is vierhonderd kilometer lang. Natuurlijk kun je ook per boot de voormalige Zuiderzee ervaren. Je kunt een cruise maken, per (gehuurde) zeilboot, kruiser of tjalk de ‘woeste’ baren bevaren of de veerboot tussen Stavoren en Enkhuizen nemen. Fietsen kunnen mee op deze pont, motoren en auto’s echter niet.

loading

Of je nu op het strand van Makkum ligt, in de haven van Hoorn afmeert, een terrasje pikt in Stavoren of een visje eet op Urk: Omringd met romantische havenplaatsjes als deze is het geen wonder dat je verliefd wordt op deze voormalige Zuiderzee.