Vakantietijd: Waar zitten de Europese fileknelpunten?

Zomervakantie: de periode dat de wegen naar zonnige oorden in Europa volstromen. Waar en wanneer kunnen vakantiegangers het beste rijden? En waar heb je kans dat je in de file komt? Reis! brengt de fileknelpunten en -dagen in Europa voor je in kaart.

Eindelijk, zomervakantie! De auto, de dakkoffer, de caravan of camper gevuld met vakantie-inventaris en vol goede moed op weg naar de bestemming. Nederland nog niet uit of de eerste uren file komen de duizenden vakantiegangers tegemoet. Daar zit niemand op te wachten onderweg naar dat zonnige oord. Welke wegen kunnen automobilisten beter mijden? En wanneer?

Fileknelpunten

De knelpunten op Europese wegen. GRAPHIC DVHN

Klik hier voor een grotere versie

Richting het zuiden begint de file-ellende vaak al bij Antwerpen. Reizigers doen er ook goed aan om de ringwegen van grote steden als Brussel en Parijs te mijden. Nog dieper in Frankrijk is het meestal filerijden op de Autoroute de Soleil, van Parijs naar Marseille. Wil je naar de Spaanse costa's? Op bijna de hele weg tussen het Franse Perpignan en Taragona is flinke kans op file.

Ook lastig: de routes naar Italië. Het is vaak lang wachten voor de Alpentunnels. Mijd op drukke dagen vooral de snelwegen rond Milaan, Bologna, Florence en Genua. Hetzelfde geldt voor de Duitse snelwegen. In het Rührgebied rond Keulen en Dortmund staan vaak lange files. Zuidelijker, van Frankfurt naar Nürnberg en in Beieren, zijn de wegen dieprood gekleurd.

De beste reisdagen

De verwachte vakantiedrukte in 2016. GRAPHIC DVHN

Klik hier voor een grotere versie

Voor de reiziger die toch langs de fileknelpunten moet, is er een gouden tip: vermijd vooral de weekenden. In de zomerperiode zijn die vaak veel drukker dan een doordeweekse dag, op vrijdagen na. Die zijn over het algemeen bijna net zo druk.

De zwarte zaterdagen in Italië en Frankrijk, de drukste dagen van het jaar op de snelwegen, vallen in 2016 op 30 juli en 6 augustus. Ook niet geheel onbelangrijk: nationale feestdagen. De dag voor en na een feestdag gelden als drukke dagen op de weg. Als het even kan, plan je reis om deze dagen heen.

Wie rekening houdt met de dagen waarop wordt gereisd, bespaart zich een hoop ergenissen op de weg. Want, je vakantie begint tenslotte al onderweg naar je bestemming.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement