Op de bodem van de Waddenzee

Het is een bijzondere ervaring: droogvallen op het Wad. Het kan alleen met een platbodem, een boot zonder kiel. Zodra het eb wordt, is het zaak om een goed plekje te vinden. Daarna doet de natuur verder het werk.

Natuurlijk kun je ook met een kielboot droogvallen, maar om nu urenlang scheef te hangen is geen pretje. Nee, een platbodem, zoals een tjalk of een skûtsje, is het meest geschikte schip om even uit te rusten op de bodem van de Waddenzee.

Laveren

Je kunt vanaf diverse locaties op de Waddeneilanden en aan de wal een droogvaltocht boeken. Wij vertrekken vanuit Harlingen, met de Larus, een tjalk uit 1893, nu een van de boten die in beheer is bij de Historische Zeilvaart Harlingen.

Nadat we de haven zijn uitgevaren, worden de zeilen van de tweemaster gehesen en gaan we al laverend naar het westen, de Waddenzee op. Om ons heen zeilboten in allerlei vormen en maten, de veerdienst en krijsende meeuwen. Na een paar uur komen we op de plek van bestemming. Om ons heen alleen water, in de verte Harlingen, Terschelling, Vlieland en de onbewoonde eilandjes Griend en Richel.

Touch down

De zeilen worden gestreken en de kapitein peilt samen met de scheepsmaat de diepte van het water. Dat moet rondom de boot ongeveer even diep zijn, anders komen we straks scheef te liggen. Na verloop van tijd zie je de bodem verschijnen: nog dertig centimeter, twintig, tien en dan is het ‘touch down’.

De komende uren is dit onze ligplaats. Het water trekt zich nog verder terug en voordat we het weten liggen we midden op een enorme zandplaat. Via een trappetje klauteren we naar beneden en daar staan we dan: met de blote voeten in het natte zand. Samen met een gids van de Waddenvereniging gaan we het wad op om de rijke fauna te ontdekken, de zeehonden die in de verte liggen te zonnebaden, kijken even op, maar zodra ze zien dat we geen lekkere hapjes zijn, soezen ze verder.

Stilte

De stilte is oorverdovend zo midden op het Wad. Je kunt je voorstellen dat dit werelderfgoed is, de rijkdom aan leven is van levensbelang voor foeragerende vogels en de schoonheid van deze kwetsbare natuur is niet anders te verwoorden dan ‘less is more’.

We slaan deze herinnering op in ons geheugen en maken nog een paar laatste foto’s voordat we weer aan boord gaan. Nog even en dan wordt het weer vloed. Dan wordt de Larus weer opgetild door Moeder Natuur en brengt Aeolus ons weer naar huis.

Meer wadden?

Meer verhalen over de Waddenzee of -eilanden lezen, inspiratie of tips opdoen? Check dan onze Waddenserie en dingen die je kunt doen op Terschelling.

Visnetten in de Waddenzee

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement