Lanzarote: Vakantie op de vulkaan

Lanzarote is een van de Canarische eilanden die gezamenlijk de top vormen van grote onderzeese vulkanische bergketens. Lava gaf het eiland haar grillige vormen en aardse tinten, kunstenaar César Manrique kleurde Lanzarote op kunstzinnige wijze in.

Manrique

Zodra je bent aanbeland op Lanzarote, kom je zijn werk al tegen: de veelzijdige Manrique (1919-1992) ontwierp vele – kleurrijke, abstracte - logo’s, beelden, kunstwerken,nwindsculpturen en beeldmerken. Zijn bouwwerken integreerde hij subtiel in het landschap, waarbij hij gebruik maakte van de typerende kleuren van het eiland: wit en groen.

Zijn eigen huis in een lavagrot is een mooi voorbeeld van hoe architectuur en natuur een geheel vormen. Het huis is sinds zijn dood opengesteld voor het publiek en beslist een bezoek waard.

Kunst van Manrique. FOTO PIXABAY

Manrique decoreerde ook nog een andere grot: de Jameos del Agua. Samen met Cueva de los Verdes maakt deze grot deel uit van een vulkanische ‘tunnel’ die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan. In de Cueva de los Verdes kun je met een gids een spannende ontdekkingstocht door de grotten maken, met een waanzinnige optische illusie als hoogtepunt.

Maanlandschap

Manrique kom je op bijna elke interessante plek van Lanzarote tegen. In Nationaal Park Timanfaya bijvoorbeeld. Dit surrealistische en spectaculaire maanlandschap bestaat uit vuurbergen (Montañas del Fuego) waar ooit het lava rijkelijk stroomde en het landschap zijn vorm gaf.

Dat er nog steeds vulkanische activiteit is, wordt zichtbaar bij het bezoekerscentrum. En voelbaar: de ondergrond is op sommige plekken nog steeds warm. Ter geruststelling: de laatste uitbarsting dateert uit 1824 en de verwachting is dat er voorlopig geen uitbarstingen meer zullen zijn.

Het naast het bezoekerscentrum gelegen restaurant –ontworpen door Manrique, met de toepasselijke naam El Diablo - maakt slim gebruik van de vulkanische warmte en bereidt zijn gerechten op een natuurlijke grill. Het ruim vijftig vierkante kilometer grote ‘park’ is alleen onder begeleiding te bezoeken, om het kwetsbare gebied zoveel mogelijk te beschermen.

Het maanlandschap ziet er doods uit, maar niets is minder waar: er groeit en bloeit van alles. Diverse (korst)mossen en planten hebben zich aan de extreme omstandigheden van dit landschap aangepast. Je kunt er ook hagedissen, spinnen en insecten tegenkomen en aan de kust nestelen vogels zich in holtes in het gestolde lava.

Wijncultuur

Bewoners van Lanzarote hebben zich ook perfect geïntegreerd in de elementen der natuur waarmee ze omringd zijn. Ze maken optimaal gebruik van de (on)mogelijkheden die de omgeving hen biedt. De stevige passaatwind in combinatie met het lavastof maakt grootschalige landbouw onmogelijk en toch hebben de vindingrijke ‘Conecheros’ het voor elkaar gekregen een florerende wijncultuur te ontwikkelen, middenin een zee van lava.

La Geria is het belangrijkste wijngebied op Lanzarote. Hier worden druiven verbouwd ín de lava: de struiken staan allemaal in een eigen kuil (‘hoyos’) die met lavasteentjes gevuld zijn die het water vasthouden. Eén zijde van de kuil is hoger, zodat de druiven beschermd zijn tegen de sterke wind en ze niet gelavastraald worden. Het landschap dat door deze manier van wijnbouw ontstaat, is bijna buitenaards en bijzonder fotogeniek.

Door de geïsoleerde ligging van Lanzarote (en de andere Canarische eilanden), komen er geen schadelijke druivenziektes voor en worden er nog druivensoorten verbouwd die eeuwen geleden al van het vasteland zijn verdwenen. Wijnliefhebbers kunnen hun hart dus ophalen – er is een aantal bodega’s op Lanzarote waar bijzondere wijnen te proeven en te koop zijn.

Kunst

Een kunstwerk van Manrique. FOTO PIXABAY

Niet alleen bewonderaars van natuur, geologie en een goed glas wijn, ook kunstliefhebbers zijn hier op het juiste eiland. De eerder genoemde César Manrique was erg gedreven de natuurlijke en culturele rijkdommen van Lanzarote te behouden. In de hoofdstad Arrecife vormde hij het fort Castillo de San Jose – ooit bedoeld om de haven te beschermen tegen zeerovers – om tot een museum voor moderne kunst.

In het Museo Internacional de Arte Contemporáneo is vooral veel werk van Spaanse kunstenaars te zien, waaronder Joan Miró en Manrique zelf. Genoeg kunst gezien? In het bijbehorende restaurant heb je een mooi weids uitzicht over de haven en de zee.

Zwarte stranden

Natuurlijk kom je naar Lanzarote ook voor het mooie weer. Het zachte klimaat trekt veel zon- en warmteaanbidders, hoewel je wel rekening moet houden met de sirocco vanaf het Afrikaanse continent (‘calima’ noemen ze deze wind op de Canarische eilanden) en de passaat vanaf de Atlantische Oceaan. Maar met gemiddelde dagtemperaturen van rond de 30 graden ’s zomers en 23 graden ’s winters is het alle jaargetijden aangenaam vertoeven op dit vulkanische eiland.

Er zijn bijna honderd stranden en strandjes op Lanzarote, elk met hun eigen karakter. Zo zijn er witzandstranden, waarvan de zeven van Playas del Papagayo op de zuidpunt van het eiland volgens de kenners de mooiste zijn. Liefhebbers van grillige rotsen en hoge golven kunnen terecht op de ruige rotsstranden waar de zee vrij spel heeft.

Maar de meest opvallende zijn toch wel de zwarte stranden. Deze bestaan uit lavastenen en –stof. Het El Golfo strand aan de westkust is zo’n zwart strand. Met daarbij ook nog een bijzonder, gifgroen meer: Lago Verde. Echt lekker liggen doe je niet op de (hete) stenen, maar bijzonder is het wel, zonnen op een vulkaan.

Lago Verde. FOTO PIXABAY

Lanzarote

 • Ligging: Meest oostelijk gelegen Canarische eiland, zo’n 125 kilometer voor de West-Afrikaanse kust in de Atlantische Oceaan.
   
 • Omvang: 846 km2
   
 • Inwoners: 123.000
   
 • Taal: Spaans
   
 • Hoogste punt: 671 meter
   
 • Vliegduur: Amsterdam – Arrecife (Lanzarote): 4 uur
   
 • Ook bereikbaar per cruiseschip vanaf Rotterdam

Hondeneilanden

De Canarische eilanden danken hun naam – zo gaat de overlevering - aan de Romeinen. Zij vernoemden een van de eilanden naar de wilde honden (Insula Canum) die er rondliepen. Nadat de Spanjaarden de eilanden overnamen, werd de eilandengroep Las Islas Canarias - de Hondeneilanden - genoemd. De gele vink die er later is ontdekt, werd vernoemd naar de eilanden: de kanarie.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement