Geen paniek! Buitenlandse Zaken is 24/7 beschikbaar

Het overkomt (bijna) iedereen een keer tijdens een reis in het buitenland. Paspoort verloren. Portemonnee gerold en alle pasjes kwijt. Ongeluk gehad en in het ziekenhuis beland. Wat te doen bij nood tijdens je vakantie? Bellen met Den Haag. Want daar zit vierentwintig uur per dag iemand voor je klaar.

Altijd bereikbaar

Waar ter wereld je ook als reiziger bent, je kunt in geval van nood bellen naar +31 247 247 247. Dat nummer is niet toevallig zo gekozen: het telefoonnummer is altijd, zeven dagen in de week, dag en nacht, hoe laat het ook is, dus 24/7, bereikbaar. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft dit nood- en adviesnummer, samen met globetrotter Floortje Dessing, op 12 januari 2016 in gebruik gesteld.

Het 24/7 BZ Contactcenter zit in Den Haag. De medewerkers helpen de bellers aan alle benodigde informatie en voorzien ze van advies. Zo’n 135 ambassades van over de hele wereld werken mee aan dit Nederlandse initiatief. Dat er behoefte is aan een dergelijk nummer, blijkt wel uit de cijfers: ‘Den Haag’ werd in de eerste periode na de ingebruikname van het noodnummer van over de hele wereld al honderden keren gebeld.

App en Twitter

Naast telefonisch is het BZ Contactcenter ook via een app en Twitter te bereiken. De app biedt bovendien veel informatie die voorafgaand aan een reis of vakantie zijn nut al kan bewijzen. Per land wordt gemeld wat de bijzonderheden zijn op het gebied van onder meer veiligheid, natuurgeweld, gezondheid en reisdocumenten. Daarnaast wordt er een reisadvies gegeven en staan de contactgegevens van de ambassades en consulaten vermeld. De informatie uit de app is eveneens toegankelijk als er geen internetverbinding is en de pagina’s die eerder bezocht zijn, worden automatisch opgeslagen. De reiziger kan ook Twitter gebruiken om zijn of haar vraag te stellen. Bovendien geeft BZ via Twitter actuele informatie en het laatste nieuws door.

Globetrotter

Dessing, bekend van de reisprogramma’s die ze al jaren voor televisie maakt, is blij met het initiatief van Buitenlandse Zaken, zo vertelde ze tijdens de lancering van het nieuwe telefoonnummer op de Vakantiebeurs in Utrecht. Zelfs een ervaren wereldreizigster als Dessing maakt wel eens spannende situaties mee: ,,Mijn paspoort ben ik eens in Mexico verloren en in Barcelona ben ik beroofd, waarbij mijn tas werd gestolen. En ik heb een keer hersenvliesontsteking opgelopen, in Scandinavië nota bene.''

Zo’n hulptelefoonnummer kan dus iedereen van pas komen, ervaren reiziger of niet, of je nu een lange rondreis maakt of van een korte vakantie geniet, of je nu naar de tropen gaat of dichterbij huis blijft. Onthouden dus, dat telefoonnummer.

In geval van nood

Neem contact op met het 24/7 BZ Contactcenter in Den Haag.

Dat kan telefonisch, via de app en via Twitter:

Telefoon: +31 247 247 247

Facebook: 24/7 BZ Reis - BZ Reisadvies

Twitter: @247BZ

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement