10x stedentrip in eigen land

Je hoeft niet ver te reizen om een nieuwe stad te ontdekken. In Nederland zijn veel steden de moeite van het bezoeken waard. Tien tips voor een dagje stad.

Zwolle

Zwolle. FOTO WIKIMEDIA
 

Deze Hanzestad is bekend van sterrenrestaurant de Librije, maar in de binnenstad is er eveneens veel culinair plezier te beleven. Ook shopaholics komen hier prima aan hun trekken. Niet missen: museum De Fundatie. Blikvanger is de ‘wolk’ die onlangs bovenop het museum werd gerealiseerd. Zeker een bezoekje waard.

Arnhem

Arnhem. FOTO WIKIMEDIA
 

Paradijs voor iedereen die op zoek is naar originele kleding en bijzondere mode. In het Modekwartier alleen al zijn zo’n 35 winkels. Hier vind je – vaak handgemaakte – couture, streetwear, accessoires, tassen en hoeden. Voor liefhebbers van Nederlandse cultuurhistorie is het Openluchtmuseum een aanrader.

Maastricht

Maastricht. FOTO PIXABAY
 

Wandelen door deze eeuwenoude stad is al een ervaring. Prachtige panden, de imposante Sint Servaasbasiliek, grote pleinen met terrassen: het is goed toeven in bourgondisch Maastricht. Boekenfans moeten vooral een kijkje nemen bij een van de mooiste boekhandels van Nederland: Libris Dominicanen, gevestigd in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicaner Kerk.

Deventer

Deventer. FOTO PIXABAY
 

Fervente shoppers gaan een dagje naar Deventer, naar eigen zeggen de leukste winkelstad. Naast grote ketens dus ook veel authentieke, originele winkeltjes en galeries, allemaal te vinden in een van de vele steegjes in het historische stadshart. Een dagje Deventer is niet compleet zonder de plaatselijke delicatesse: Deventer koek. Onder meer te proeven in de Deventer Koekwinkel.

Haarlem

Haarlem. FOTO PIXABAY
 

Wie Haarlem bezoekt, gaat een dagje terug naar de Gouden Eeuw. Wie van shoppen houdt, gaat linea recta naar de Gouden Straatjes. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Teylers Museum en Frans Hals Museum. Maar ook een wandeling door de historische binnenstad en een kop koffie in een van de vele etablissementen is de moeite meer dan waard.

Den Bosch

Den Bosch. FOTO PIXABAY
 

Maar liefst vier keer won Den Bosch de titel ‘Meest Gastvrije Stad’. En dat is te merken ook, gezien de grote aantallen etablissementen, terrassen en cafés in de historische binnenstad. Culi’s vinden snel de weg naar de Korte Putstraat, het kloppende hart van de bourgondische gastvrijheid van deze hoofdstad van Noord-Brabant.

Middelburg

Middelburg. FOTO WIKIMEDIA
 

De hoofdstad van Zeeland is echte monumentenstad. Met als letterlijk hoogtepunt de Lange Jan, de negentig meter hoge toren van de abdij. Wie de moeite neemt om de 207 treden te beklimmen, wordt beloond met een wijds uitzicht over Middelburg en omgeving. Wie de monumentale stad wat lager wil bekijken, stapt op een van de rondvaartboten voor een rondvaart door de oude grachten.

Gouda

Gouda. FOTO WIKIMEDIA
 

Deze Zuid-Hollandse stad, ingeklemd tussen De Gouwe en Hollandse IJsel is bekend van zijn kaarsen, stroopwafels en kaas. Kaaskoppen zorgen ervoor dat ze op donderdagochtend (april t/m augustus) in de stad zijn. Dan vindt namelijk de historische kaasmarkt plaats. Hier wordt kaas verhandeld zoals dat al eeuwenlang gaat, dus ook met handjeklap.

Amersfoort

Amersfoort. FOTO PIXABAY
 

De geschiedenis van Amersfoort is goed zichtbaar: de stadmuren en historische land- en waterpoorten van deze middeleeuwse stad zijn nog steeds intact. Een wandeling door het centrum brengt je terug naar de dertiende eeuw. Saai? Welnee. Amersfoort bruist van de energie: iedere week is er wel iets te doen op het gebied van muziek, culinair of kunst.

Met de trein

Altijd weer een verzoeking: een parkeerplaats vinden. Vooral in een onbekende stad geen pretje. Geen zin in dit gestress? Alle steden die hier genoemd staan, zijn prima met de trein te bereiken. Je komt uitgerust aan en na afloop van het dagje stad kun je met een gerust hart je benen strekken of even een slaapje doen.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement