Zwam bedreigt oudste boom van Leeuwarden

Zwam bedreigt oudste boom van Leeuwarden

Zwam bedreigt oudste boom van Leeuwarden

De oudste boom van Leeuwarden wordt bedreigd door de platte tonderzwam. De gemeente probeert zijn leven nog zo lang mogelijk te rekken.

De Methusalem onder de Leeuwarder bomen staat al eeuwen te pronken in de Sint-Anthonystraat, tussen de Westerkerk (Theater Romein) en basisschool Oldenije. Het is een beuk, waarvan de precieze ouderdom vaak onderwerp van discussie is.

De gemeente hanteert nu een geschatte leeftijd van 270 jaar. De boom werd dus geplant in de tijd dat de eerste Leeuwarder Courant van de pers rolde.

loading

Beuken waren in de achttiende eeuw exotische bomen, die alleen in deftige plantsoenen en tuinen van rijke families werden aangeplant. Ook de boom in de Sint-Anthonystraat is duidelijk met zorg aangeplant, op een verhoogde plek.

Een groot aantal historische beuken in Friesland heeft de twintigste eeuw zonder problemen gehaald, maar de laatste decennia zijn talloze exemplaren getroffen door dodelijke zwamvorming. In Leeuwarden trof dit noodlot bijvoorbeeld al de karakteristieke beuk voor museum Het Princessehof.

De oudste boom bij de Westerkerk leek echter onkwetsbaar. Tot voor enkele jaren was er geen enkele indicatie van ziekte. ,,Maar zwamvorming begint binnenin. Aan de buitenkant zie je er eerst niets van'', zegt Fijke van Berkom van de gemeente.

Drie jaar geleden ontdekten boomdeskundigen de eerste aantasting. Sindsdien wordt de boom extra gecontroleerd. ,,Vorig jaar waren het alleen nog kleine knobbeltjes'', zegt Van Berkom. Inmiddels groeien er duidelijk zichtbare paddestoelen aan de stam.

loading

Of de boom zijn driehonderdste verjaardag zal halen, is sterk de vraag, want zwamvorming is meestal een slecht voorteken. De beuk verkeert echter nog niet in een terminale fase. ,,Hij heeft nog zeker vijftien tot twintig jaar te leven'', zegt Van Berkom.

,,Onze bomendienst brengt een mulchlaag aan om de groeiplek te verbeteren.'' Mulch is een compostachtige substantie, die bomen extra voeding biedt, waardoor ze beter bestand zijn tegen aantasting en ziekte.

Samen met de platanen voor het station en De Beurs behoort de beuk tot de beroemdste en meest geprezen bomen in de stad. Al vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw haalde de rode boom geregeld deze krant als ,,sieraad van de Sint-Anthonystraat''.

TEKST ERWIN BOERS

FOTO'S LC/ARODI BUITENWERF

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct