Súdwest heeft spijt van popkelder

Tunnelvisie Súdwest bij popkelder Sneek

Súdwest heeft spijt van popkelder

Ruim acht jaar duurde het voordat amateurmuzikanten in Sneek een nieuw onderkomen konden betrekken. Oorzaak is ambtelijk falen, aldus onderzoek.

Eind december was het eindelijk zover: de deuren van de popkelder aan de Havenstraat in Sneek gingen open. Na acht jaar discussie en tegenslag mochten muzikanten hun gitaren laten jammeren en hun drumkits laten knallen.

In opdracht van de raad heeft de Rekenkamer van Súdwest-Fryslân het proces onder de loep genomen. De voornaamste conclusie: veel te lang heeft het gemeentebestuur vastgehouden aan het oorspronkelijke plan om de kelder van de Geeuwbrug te verbouwen tot popbunker.

Al in 2009 stelde de raad in een amendement voor om ook alternatieve locaties te bekijken. Toch liet de gemeente de Geeuwbrug niet los. Dat gebeurde pas in 2012, toen werd besloten verder te gaan met de locatie Havenstraat.

Aanbevelingen

Súdwest doet er verstandig aan om bij toekomstige projecten van te voren zoveel mogelijk alternatieven in beeld te brengen en te analyseren. Ook moet de gemeente beter regie houden op projecten en weerstanden tijdig in kaart te brengen. Dit zegt voorzitter Jet Lepage van de Rekenkamer. Het rapport is woensdag aan de raad gepresenteerd, in maart wordt er over gesproken.

Ambtelijk was er op het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Sneek onvoldoende uitwisseling van informatie. Zo sloten de plannen voor de oefenruimte niet aan op Waterstad Sneek, waardoor de popkelder niet goed kon worden ontsloten voor verkeer. Ook bleken er technische problemen met de waterafvoer en zorgde de gemeentelijke herindeling voor vertraging.

In maart 2011 stemde echter ook de nieuwe gemeente in met de verbouwplannen van de Geeuwbrug.

Problemen niet aangepakt

Volgens de Rekenkamer, die ruim honderd documenten heeft bestudeerd, zijn de technische problemen bij de Geeuwbrug wel gesignaleerd, maar lang blijven liggen. ,,De gemeentelijke organisatie is tot mei 2012 niet goed ingericht voor dit project.'' Interne en externe communicatie verliepen daarnaast niet optimaal.

Ook de samenwerking met Timpaan, die de oefenruimte exploiteert, en de architect hapert soms. Op de locatie in de Havenstraat verrezen al snel na de besluitvorming nieuwe problemen: de geluidsisolatie bleek lastig en duurder en er werd asbest aangetroffen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct