Stipt op tijd voor verjaardag

Stipt op tijd voor verjaardag na 28.000 km fietsen

Stipt op tijd voor verjaardag

Ze beloofde op de fiets naar de verjaardag van haar vriendin in Australië te komen. En Marica van der Meer (47) uit Workum, reisleidster en fotografe, hield woord.

De reis vanuit Friesland nam wel vijftien maanden in beslag. In een boek vertelt ze over haar avontuur van 28.000 kilometer.

Ze fietste al van Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika, naar IJsland, reed Afrika rond in een landcruiser, en reist meer in het buitenland dan dat ze in Nederland woont.

,,Ik leg de lat hoog en blijf zoeken naar nieuwe uitdagingen. Reizen is verslavend. Het is een manier van leven. Backpacken was niet genoeg. Ik zocht meer uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Mezelf dwingen om elke ochtend weer op de fiets te stappen en door te gaan.''

En zo vertrok ze op 1 april 2013 voor haar monstertocht vanuit Workum, om op 26 juni 2014 in Adelaide aan te komen bij het het huis van haar vriendin. Stipt om 16.00 uur, toen het feestje begon.

'Ik kon niemand vinden die de héle reis mee wilde fietsen'

Haar Zwitserse hybridefiets telt 27 versnellingen. De bagage zat in vijf fietstassen. Ze bedwong in de Himalaya tien bergpassen van 4000 meter hoog. Doorkruiste 21 landen en legde in 452 dagen in totaal 28.365 kilometer af. Vier fietsvrienden hebben delen van de tocht meegereden. Maar China en de Himalaya doorkruiste ze alleen. ,,Ik kon niemand vinden die de héle reis mee wilde fietsen.'' Haar boek, dat afgelopen week verscheen, heet niet voor niets Weg van de wereld. De reis was haar ontsnapping aan de druk van de westerse maatschappij. Om ver weg te zijn van deze wereld en te genieten van mooie culturen, mensen en natuur. ,,Ik kan niet tegen routine en herhaling, of tegen structuur en lang van tevoren afspraken plannen.''

De tocht elke fietsdag 70 tot 150 kilometer ging over hoge bergen, door bloedhete woestijnen, over brede snelwegen en smalle vluchtstroken, verborgen landweggetjes en door rijstvelden.

Nu is ze terug in Friesland. Nadat ze tussendoor alweer naar Marokko en India is geweest en in april naar Bolivia vertrekt. ,,Ik ben een wereldburger. Mijn drang om te reizen is groter dan de drang om te settelen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct