Vinicius de Nekker (18) uit Steggerda, die dit weekeinde omkwam als gevolg van de dodelijke aanrijding in Pingjum, was recentelijk met zijn biologische moeder herenigd.

Die ontmoeting was ,,heel, heel, heel waardevol voor hem'', zegt zijn vader Han de Nekker uit Steggerda. ,,Hij had een armbandje van haar en dat droeg hij altijd.''

'Hij is gewoon mijn broer'

De Braziliaanse Valquiria Rosa de Souza verraste Vinicius en zijn broer Luiz Antonio tijdens een uitzending van het TROS televisieprogramma Vermist met haar komst. ,,Je mist je eigen bloed'', zei Vinicius in het programma tegen presentator Jaap Jongbloed over de reden van de zoektocht.

loading

Vinicius de Nekker in de uitzending van Vermist.

Dat de jongens elk een andere vader bleken te hebben, maakte voor hun band niet uit. ,,Hij is gewoon mijn broer'', aldus Luiz Antonio. Al was Vinicius wel teleurgesteld dat zijn vader niet gevonden werd. De man die tijdens de uitzending als zodanig werd gepresenteerd, bleek niet zijn verwekker.

Aangereden tijdens uitlaten van de hond

Met zijn even oude vriendin uit Pingjum werd Vinicius bij het uitlaten van de hond van haar familie vrijdagavond tegen tienen aangereden op de Waltingaleane.

De Pingjumse, die door de klap even buiten westen was, belde zodra ze ertoe in staat was meteen haar ouders. Die wonen vlakbij de plek van het ongeval. Haar vader heeft Vinicius gereanimeerd tot de hulpdiensten ter plaatse waren en het overnamen.

Zij werd naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek gebracht, Vinicius naar het UMCG in Groningen. De jongste zoon van Han en Paulien de Nekker overleed er rond vijf uur 's ochtends.

Lieve en rustige jongen

Het paar adopteerde de twee jongens in 1998 en haalde ze hoogstpersoonlijk op uit Brazilië. Luiz Antonio en Vinicius waren toen respectievelijk vijf en drie jaar. ,,Met het tehuis hebben we nog altijd contact'', vertelt Han.

Vinicius was een heel lieve en rustige jongen, omschrijft hij. En sportief. Een kleine drie jaar geleden haalde hij de loading , omdat de toen vijftienjarige Steggerdaster de Alpe d'Huez op één dag twee keer beklom: lopend en fietsend.

Hij werkte met verstandelijk gehandicapten bij Talant in Beetsterzwaag en volgde ondertussen een mbo-studie. Sinds een paar maanden had hij een relatie met de achttienjarige Pingjumse. Ze stond met haar ouders op een camping in Noordwolde. Bij de Spokeplas hadden ze elkaar ontmoet. ,,Hij was ontzettend verliefd'', vertelt zijn vader.

Heel gelukkig gestorven

Vinicius dacht er wel eens aan zijn geboorteland te bezoeken. Maar zo'n reis was tegelijk confronterend vanwege de roerige levenswandel van zijn biologische moeder. ,,Daar had hij het wel eens moeilijk mee'', zegt Han de Nekker. Toch vermoedt hij dat zijn zoon er later vast nog wel eens naar toe zou zijn gegaan.

Maar zeker weten zullen hij en zijn vrouw dat nooit. Want het leven van hun zoon, die midden in het leven stond en er zo van genoot, werd abrupt afgebroken. Een ding weten zijn ouders zeker: ,,Hij is heel gelukkig gestorven.''

TEKST WIETSKE KOEN

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct