Scheidsrechter Gert Keijl is enorm geschrokken van alle ophef over het racisme-incident tijdens de wedstrijd Harkemase Boys en VVOG Harderwijk. Keijl wordt verweten niet te hebben ingegrepen toen een toeschouwer apengeluiden maakte. ,,De kritiek op mij is onterecht, ik greep wél in.''

Scheidsrechter Gert Keijl (52) uit Heerde heeft al drie nachten geen oog dichtgedaan. De lading bagger die hij sinds de hoofdklassewedstrijd afgelopen zaterdag tussen Harkemase Boys en VVOG Harderwijk - vooral via sociale media - over zich heen kreeg, hebben hem diep geraakt. Pijn gedaan zelfs.

Omdat de kritiek op hem onterecht is. Omdat hij de racistische apengeluiden aan het adres van de donkere VVOG-speler Pernelly Biya niet achteloos heeft weggewuifd, om vervolgens de assistent-trainer de rode kaart te geven nadat die hem had toegeschreeuwd dat ‘apengeluiden echt niet kunnen’.

De werkelijkheid is anders dan op de beelden die op internet rondgaan.

„Ik heb wél ingegrepen. De werkelijkheid is anders dan op de beelden die op internet rondgaan. Daarin is geknipt, waardoor er een totaal verkeerde beeldvorming is ontstaan over mijn handelen. Daar baal ik enorm van.”

Terug naar de 86e minuut van de wedstrijd. Speler Pernelly Biya hoort in het publiek iemand racistische apengeluiden maken en rent naar arbiter Keijl om hem daarop te wijzen.

Waarom heeft hij de wedstrijd toen niet gestaakt?

„Ik ben op dat moment verrast door wat de speler mij vertelt, maar zeg hem eerlijk dat ik niks heb gehoord. En als ik iets zelf niet heb waargenomen, kan ik er als scheidsrechter ook niet tegen optreden. ‘De volgende keer dat het weer gebeurt, stop ik ermee’, zegt hij vervolgens. In die wetenschap loop ik naar het hek toe, naar de fanatieke aanhang. ‘Ik heb niet gehoord wat jullie hebben geroepen, maar gebruik je gezonde verstand bij wat je roept’, heb ik daar gezegd. Je kon toen een speld horen vallen, het was muisstil. Het werkt, dacht ik, ze luisteren naar me. Dit fragment is in het filmpje dat op internet rondgaat niet te zien, waardoor het lijkt alsof ik niets doe en passief blijf.”

Even later geeft u de assistent-trainer van VVOG de rode kaart omdat hij zich beklaagt dat u de wedstrijd niet stillegt.

„Ik werd door drie, vier personen vanuit de dug-out van VVOG met stemverheffing aangesproken op de oerwoudgeluiden. Ik heb ze uitgelegd dat ik niks had gehoord of gezien en daarom niet kón ingrijpen. Vervolgens draai ik me om en schreeuwt de assistent ‘Hé scheids, jij bent de oorzaak van deze ellende’. Toen heb ik de rode kaart getrokken vanwege commentaar op de leiding. Achteraf heb ik daar spijt van. Die rode kaart had ik nooit moeten geven. Ik ben te formeel met de regels omgegaan, had coulanter moeten zijn.”

Die rode kaart had ik nooit moeten geven

Na de rode kaart staakt Keijl de wedstrijd voor een korte afkoelingsperiode. In zijn kleedkamer spreekt hij met de aanvoerders van beide ploegen.

„Zij hadden begrip voor mijn uitleg en waren akkoord om de resterende vier minuten uit te spelen. Maar eenmaal op het veld weigerden beide ploegen verder te spelen en lieten ze de bal roerloos liggen. Dat heeft me geraakt, die paar minuten leken een eeuwigheid te duren. Ik voelde me gepiepeld. Als ik dit had geweten had ik de aanvoerders geadviseerd de wedstrijd in de 86ste minuut te staken, als statement tegen racisme. Daar had ik honderd procent achter gestaan.”

Wat voor reacties hebt u gehad?

„Ik ben enorm geschrokken van alle ophef die dit incident heeft veroorzaakt. Op internet ben ik voor van alles en nog wat uitgemaakt. ‘Die man moet aan de hoogste boom worden opgeknoopt’, dat soort reacties. Vrienden en kennissen stuurden me screenshots van deze reacties. Allemaal goed bedoeld, maar ik werd er gek van. Mijn twitter-account heb ik inmiddels verwijderd vanwege alle bagger. Toen mijn dochter me huilend vroeg ‘papa, wat gebeurt hier allemaal?’ kwam dat wel even binnen. Ik voel me zelf ook slachtoffer van dit incident, heb hier niet voor gekozen. Het is me overkomen, helaas.”

Ik ben enorm geschrokken van alle ophef die dit incident heeft veroorzaakt

Heeft u steunbetuigingen gehad?

„Jazeker, gelukkig waren die er ook. Mijn omgeving heeft me gesteund. En dat een toparbiter als Kevin Blom me opbelt om me een hart onder de riem te steken, heeft me zeker goed gedaan.”

En nu?

„Ik denk dat ik aankomend weekend een wedstrijd oversla. De afgelopen dagen waren slopend en ik ben doodmoe. Maar volgende week wil ik er gewoon weer staan. Scheidsrechter zijn is het mooiste wat er is.”

Mijn omgeving heeft me gesteund

KNVB-regels bij racisme

De verantwoordelijkheid voor het staken van een wedstrijd vanwege racisme ligt in eerste instantie bij de scheidsrechter. „In overleg met beide clubs kan hij beslissen de wedstrijd stil te leggen, zegt een woordvoerder van de KNVB. De voetbalbond houdt geen cijfers bij van racisme in het amateurvoetbal.

Ook racistische spreekkoren of toewensingen vanuit het publiek worden niet geregistreerd. Toch stelt de KNVB dat de bond hard optreedt tegen iedere vorm van racisme in het amateurvoetbal. De man die afgelopen zaterdag apengeluiden maakte naar Apeldoorner Pernelly Biya van VVOG heeft een stadionverbod van twee jaar gekregen. Maandag deed Biya al aangifte tegen de schreeuwer wegens racisme.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
Harkemase Boys
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct