Psy-Fi Leeuwarden

Psy-Fi steen op de maag voor Leeuwarden

Psy-Fi Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden wordt in een steeds diepere spagaat gedwongen door het dreigende vertrek van het internationaal populaire festival Psy-Fi.

Elfhonderd mensen plaatsten deze week een ‘like' op de Facebookpagina ‘Psy-Fi hoort in Leeuwarden'. Goed, daar zaten veel van de 15.000 festivalgangers van buiten de stad bij, maar ook omwonenden, die vonden dat Psy-Fi een goede sfeer en inkomsten binnenbracht. Hoe kan de gemeente nu zoiets moois verjagen, vragen zij zich af.

Tegenstanders laten zich echter ook niet onbetuigd. Een deel van de omwonenden is het festival na twee jaar verschrikkelijk beu, vanwege geluidsoverlast, ontoegankelijkheid van het gebied en aantasting van de natuur. Zij verwijten de gemeente aanhoudende nalatigheid op het toezicht. Hun brieven krijgen een almaar fellere toon.

BESTUUR VERDEELD

Deze tegenstelling verdeelt ook het gemeentebestuur. Terwijl coalitiepartij CDA en oppositiepartijen VVD en ChristenUnie steeds kritischer vragen stellen over het festival, probeert PvdA-wethouder Sjoerd Feitsma, gesteund door het linker spectrum van de raad, om Psy-Fi binnenboord te houden. Vooralsnog lijkt dat laatste niet gelukt.

Nu heeft de organisatie van Psy-Fi het zichzelf ook bepaald niet gemakkelijk gemaakt. Er ging nogal wat mis deze zomer: verkeersopstoppingen, problemen met de beveiliging, festivalbezoekers zonder kaartje die buiten het festivalterrein wildparkeerden en in de bosjes poepten. Tegenstanders kregen de argumenten voor een strengere aanpak in de schoot geworpen.

De belangrijkste kwestie is en blijft echter het geluid. Kritische omwonenden verenigden zich in de Stichting Groene Ster Duurzaam. De stichting wist voorafgaand aan het festival via de rechter af te dwingen dat het volume en de duur van de muziek zouden worden ingeperkt, ten opzichte van wat oorspronkelijk de bedoeling was.

WORSTELING

Burgemeester en wethouders voegden hier deze maand nog eens aan toe dat er volgend jaar niet meer op maandag mag worden gespeeld. Bovendien legden zij vast dat er na middernacht geen versterkt geluid meer mag worden geproduceerd. Dat laatste is voor Psy-Fi nu reden om te zoeken naar een festivalterrein elders in het land: het 15.000-koppige publiek wil juist 's nachts uit zijn bol gaan.

De opstelling van de gemeente stelt de bezwaarmakers echter niet gerust, integendeel: zij zijn getergd. De nu ingevoerde beperkingen zijn namelijk helemaal niet nieuw, maar volgen precies de uitspraak van de rechtbank, stellen zij. ,,Deze voorwaarden golden al na de uitspraak van de bestuursrechter in onze zaak en waren al van kracht tijdens Psy-Fi 2015.''

loading

Liefhebbers en felle tegenstanders: het Psy-Fi-festival roept al twee jaar tegengestelde reacties op.

Met andere woorden: het college had deze en andere regels afgelopen zomer al moeten handhaven, maar verzuimde dit. In de ogen van stichting Groene Ster Duurzaam is het een gotspe dat ze nu nog eens als nieuwe maatregel worden gepresenteerd voor volgend jaar.

Tegelijkertijd wordt Feitsma bestookt met de woede van teleurgestelden, die er niet over uit kunnen dat zo'n groot internationaal evenement de stad uit wordt gejaagd. De kwestie loopt voor hem dan ook uit op een worsteling. Hij is immers ook de wethouder die het internationale dansfestijn ‘artistiek interessant' noemde en die het prettige, rustige publiek complimenteerde.

'DEUR STAAT OPEN'

Feitsma laat weten dat de deur voor de organisatie van Psy-Fi openstaat. Tegelijk wil hij opnieuw in kaart brengen hoe de omwonenden van de Groene Ster over het festival denken: ,,Er komt een bewonersavond, begin december. En als de raad vindt dat de regels soepeler mogen, dan kan dat.'' Een unaniem standpunt valt van de verdeelde Leeuwarder gemeenteraad overigens niet te verwachten.

Tegelijk benadrukt Feitsma dat een festival dat 24 uur doorgaat in Nederland feitelijk onmogelijk is, door alle regelgeving. ,,Wij hebben ons al erg uitgerekt.'' Ook is hij er niet van overtuigd dat de overlast 's nachts afwezig was. Weliswaar probeerde Psy-Fi met strobalen de overlast voor de directe omgeving tot een minimum te beperken, maar de diepe bastonen werden hierdoor juist de lucht in gelanceerd. ,,Het geluid was soms tot bij Dokkum te horen'', aldus de wethouder.

TEKST ROB LEEMHUIS EN ERWIN BOERS

FOTO NIELS WESTRA

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct