Psi-Fi: Heksenketelen met drugs

Bedwelmende, geestverruimende, opwekkende middelen, ‘medicijnen', horen nu eenmaal bij een psychedelisch festival. Wat is er te koop op Psy-Fi?

Er is een theorie, die zegt dat de ontwikkeling van de mensheid is begonnen toen ooit een aap een geestverruimende paddenstoel nuttigde. De theorie is van Terence McKenna (1946-2000), de grote theoreticus en propagandist van de moderne psychedelische cultuur en een groot voorbeeld voor de genot en inzicht zoekende generatie die nu op festivals als Psy-Fi rondstapt. Festivalbaas Rob Durand is groot fan.

Wat is er te koop in de volkomen legale categorie plantaardige middelen? In de volksmond vaak smart drugs, maar ingewijden spreken liever van ‘medicijnen'. Menno Verhoef geeft in de mooie, ruime stand van smartshop Repelsteeltje uit Leeuwarden uitgebreid voorlichting aan iedereen die zich aan zijn toonbank meldt. Over salvia bijvoorbeeld, naaste familie van het kruid salie dat in de keuken zo goed samengaat met bijvoorbeeld varkensvlees, maar dan met heel andere eigenschappen. Trippen voor gevorderden. ,,Heftig spul”, zegt Verhoef, ,,meer voor de ervaren gebruiker. Met innerlijk visionair resultaat.” Een pakje kost 18 tot 33 euro.

Kratom dan, in pakjes van 10 euro. Er zijn verschillende soorten. Je wordt er mild euforisch van, energiek, maar het kan ook een verdovend effect hebben. Het plantje is verwant aan koffie, maar je kunt het verwerken als was het thee. ,,Of in je chocolademelk doen”, zegt Verhoef. Kanna, ook voor 10 euro, heeft een oppeppende werking ,,heel erg speedy”.

TRIPPEN

Uit het Amazonegebied komt yopo (10 euro), met een vergelijkbaar effect. Morningglory (ofwel klimmende winde, naaste familie van de gewoon in het wild groeiende akkerwinde) en Hawaiian baby woodrose (10 euro allebei) zijn zaadjes die de stof lsa bevatten, een kleiner en onschuldiger neefje van lsd. Dat wordt trippen dus.

Verhoef heeft helaas geen ayahuasca op voorraad, het beruchte bedwelmende middel met dmt. ,,Krijgen we morgen, althans, de ingrediënten ervoor.” De wettelijke status van dit spul is niet helemaal duidelijk, zegt hij, anders dan bij de rest van zijn koopwaar.

De meeste van deze stoffen vereisen nogal wat voorbereidingswerk, en de bijbehorende spullen: vijzelen, branden, tot thee trekken enzovoorts. ,,Heksenketelen”, noemt Verhoef dat. ,,Die hippies hier zijn gek op heksenketelen, je wilt niet weten wat ze allemaal meeslepen.” Wie makkelijker wil, kan kant en klare capsules kopen. Wij tikken een zakje Trip-E van het merk Happy Caps af, met Hawaiian baby woodrose en wat guarana erin (lees maandag hoe dat afliep).

loading

Menno Verhoef geeft de bezoekers op Psy-Fi uitgebreid voorlichting.

PRETKNOLLEN

Er wordt veel gekocht en gebruikt, zegt hij, en dan vooral truffels (20 euro), de legale, ondergrondse neefjes van de bedwelmende paddenstoelen die weer wel verboden zijn. Pretknollen worden ze ook wel genoemd.

En, maar daarvoor moet je nadrukkelijk niet bij Repelsteeltje zijn, het illegale werk wordt hier ook uitgebreid genuttigd: lsd, mdma (de werkzame stof in xtc). ,,Daar is het een psychedelisch festival voor”, zegt hij. ,,Waarom denk je dat wij hier staan?”

Het wordt de bezoekers niet moeilijk gemaakt om zulk spul mee te nemen. Hier blijven tassen enzovoorts ongemoeid, terwijl je op andere festivals wel tot op de bilnaad wordt gecontroleerd. ,,Soks past net by de sfear fan it festival”, zegt woordvoerder Ruurd van der Weide.

De organisatie van het festival heeft verder geen standpunt over illegale drugs. Behalve: ,,Se meie net, hin, dat kinst yn ús krantsje lêze.”

TEKST JACOB HAAGSMA

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct