Bepaalt megaproject Holwerd aan Zee welk vakje de Holwerders vandaag rood kleuren? Het lijkt erop.

Het is de dag voor de Statenverkiezingen, en de lente steekt de borst fier vooruit. De ene na de andere auto, met fietsen beladen, steekt de Bjimsterwei op richting de pier. Dan weet je het wel. Dagje Ameland.

Ook in Holwerd is het terrassenweer. En het hart van de Holwerder is gastvrij, heus. Maar een dagelijks geopend eetcafé bestieren is een ander verhaal. Wie hier nu in de zon wil met een kopje koffie en – waarom niet – een gebakje haalt bakzeil. Het Amelander Veerhuis, dat al lonkt vanaf de provinciale weg, is ‘dicht vanwege beëindiging'. En eetcafé/hotel De Gouden Klok is slechts drie maanden per jaar zeven dagen per week geopend. Kom in juni maar eens terug, fietser.

Holwerd aan Zee, megaproject van toeristische plannen, natuurmaatregelen en historisch herstel, moet het dorp voorgoed van de krimp genezen. In Holwerd, gezellig bootjesdorp met boulevard en strand, moeten toeristen dan blijven hangen en Ameland spontaan vergeten. Ooit verpauperde panden staan strak in de verf en hebben een tweede leven als recreatiewoning.

'Minsken dreamen'

In Kapsalon Alie aan de Fonteinstrjitte klinkt het ,,dat it mar ris wêze moat, want it bliedet hjir dea.'' De vrouw hoeft niet met haar naam in de krant, zegt ze. Later blijkt dat ze naamgever is van de knipzaak. Natuurlijk houdt ze in het stemhokje rekening met Holwerd aan Zee . ,,Wol de FNP der it measte jild foar? No ja.'' Dan zou het zomaar kunnen dat ze het bolletje van lijsttrekker Johannes Kramer rood kleurt.

Ook Anne-Thea de Vries (23), vleesgeworden bewijs dat ook heus jonge mensen hier huizen kopen, ziet Holwerd aan Zee wel zitten. ,,Wy binne der hjir bliid mei. Hearst allegear minsken dreamen.'' Gaat ze het plan met haar stem een zetje in de goede richting geven? ,,Ik stim net. Haw der sa'n hekel oan. Ik fertrou der mar op dat oaren goed stimme.''

'Prachtig plakje'

In het oude dorpshart staat Jan Keegstra, PvdA-stemmer. Lijsttrekker Jannewietske de Vries zei vorige week in deze krant 10 miljoen euro aan Holwerd aan Zee te willen geven. Hielden de socialisten de portemonnee dicht, dan zou Keegstra niet op hen stemmen. ,,Dan sjogge se de regio net. Wy hawwe dit och sa nedich. Wy moatte oan 'e takomst tinke.''

Ondanks het bordje ‘gesloten wegens beëindiging' legt Ida van Duinen, oud-uitbater van het Amelander Veerhuis nog maar eens wat schone kleedjes op de tafels. ,,Myn frou wurket wol troch'', zegt haar man Henk. Twee jaar geleden stopten ze, vanwege hun pensioen, met het bestieren van het statige hotel-café. ,,Prachtich plakje. Mar net ien wol it hawwe.'' Hij stemt meestal al FNP, maar vanwege de fanatieke steun aan Holwerd aan Zee kleurt hij het bolletje vandaag dieprood. ,,Der gebeurt hjir wer wat. De jongerein keapet wer huzen. Dit plan moat der komme.'' Wie weet hoe de jaren van het echtpaar Van Duinen in het Amelander Veerhuis waren geweest als Holwerd een kwart eeuw geleden al aan zee had gelegen? Henk haalt zijn schouders op. Voor hem komt het plan te laat.

TEKST: TIM FIERANT

FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
Holwerd aan Zee
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct