Volop verrassingen in restaurant Vis en Meer in Woudsend

Hete Soep: Volop verrassingen

Volop verrassingen in restaurant Vis en Meer in Woudsend

Tijdens het watersportseizoen is het bijna noodzaak te reserveren, maar op deze doordeweekse decemberavond wordt geen volle bak verwacht, zegt chef-kok Sjouke Schilstra. Hij neemt zelf de telefoon aan als we voor de zekerheid toch even bellen.

Zijn restaurant Vis en Meer in hartje Woudsend drijft hij sinds 2009, samen met echtgenote Maya. Onlangs kreeg het – voor het derde jaar op rij – een mooie recensie in Lekker . Deze restaurantgids mag dan niet zo prestigieus zijn als het rode boekje van Michelin, het gros van de restaurateurs is er wel van gecharmeerd.

Knipoog

Waarom ‘en Meer'? Je kunt er een knipoog in zien naar de Duitse varensgasten, die tijdens het seizoen het watersportdorp aandoen. ‘Meer' is bij onze oosterburen immers het woord voor ‘zee'. Toch is dit te ver gezocht. De naam van het restaurant is een verwijzing naar het aanbod, want hoewel het hier vooral om vis draait, zijn er ook volop schaal- en schelpdieren verkrijgbaar. Daarnaast vermeldt de kaart enkele vleesgerechten, als service aan zij die geen vis blieven. Bovendien wordt er op verzoek ook vegetarisch gekookt.

In deze tijd van het jaar wint ‘en Meer' zelfs nog aan betekenis, want tot eind maart worden ook nog enkele wildgerechten aangeboden, zoals hazenrug en hazenbout.

Verrassingen

Als wij er binnenvallen, is bij Vis en Meer het wildseizoen nog niet begonnen. We treffen echter volop andere verrassingen. Buiten de kaart om wordt tarbot aangeboden, terwijl een ander krijtbord een aantrekkelijk voorgerecht met coquilles vermeldt. Niet te missen is het aanbod van verse oesters. Bij de entree valt je oog op het homarium, waar de lekkernij in optimale conditie wordt gehouden.

En o ja, er zijn verse Hollandse garnaaltjes, die net door de keukenbrigade zijn gepeld, meldt gastheer Ruurd Nagelhout. Er staat dan al brood met roomboter, olijfolie en zout op tafel, en een kan met kraanwater. Ook de aperitieven – een Monte Blanco verdejo voor de een, een strakdroge Chileense sauvignon blanc voor de ander – komen vlot door.

Het interieur is strak en gemoedelijk tegelijk: we zien wit leren stoelen en houten tafels met papieren lopers. Aan de wanden patrijspoortjes, kotters op schildersdoek en getekende vissen. Pas nieuw zijn de hoge tafels tegenover de open keuken en bar, en de roomdivider, die er voor zorgt dat het restaurant intiemer lijkt.

Vis is geen goedkoop product. De prijzen van de gerechten op de kaart – rond de 10 euro voor een voorgerecht, de hoofdgerechten zitten op 23 euro – verbazen dan ook niet. Prijstechnisch is het zodoende aantrekkelijk voor het meergangenmenu te kiezen: 28,50 euro voor drie gangen en 31,50 euro voor vier.

loading

Voorgerecht

Ook prettig is dat de keuken niet star vasthoudt aan wat het voor het menu had bedacht, maar heel soepel tegemoet komt aan de wensen van de gast. Zo krijgen we toch beiden als voorgerecht een tartaartje van verse Hollandse garnalen geserveerd. Zonder meerprijs, zo blijkt later. De prijs-kwaliteitverhouding is sowieso dik in orde.

Het andere voorgerecht is een tonijnburger met Japanse salade (met wakame, soja en washimikruiden) voor de een, en een romige pompoensoep met stukjes kabeljauw voor de ander. Tussendoor waagt een van ons zich aan één kakelverse oester, die aangekleed geserveerd wordt: met zeekraal en een dressing van rode wijnazijn met sjalotjes.

loading

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht komt op de huid gebakken dorade op tafel, geserveerd met mosselen, romanesco, risotto en een puree van knolselderij. Omdat de andere helft van ons duo geen schelpdieren verdraagt, zijn voor haar de mosselen vervangen door gekarameliseerde ui. Het dessert is een witte chocolademousse met een parfait van witte chocolade, opgerold met karamel, en daarbij nog een sinaasappelcompote met Grand Marnier.

We zijn enthousiast over bijna alle gerechten. Deze hebben allure, zijn goed gemaakt en worden mooi gepresenteerd, en ook de garing is prima. Een beetje kritisch zijn we over de tonijnburger, die te weinig vissmaak heeft.

We begrijpen dat de chef graag alle gasten wil gerieven en daarom als garnituur schaaltjes met frites, gebakken aardappeltjes en een salade serveert. Maar deze bijgerechten hadden voor ons niet gehoeven. Ook zonder zijn de porties meer dan voldoende. Het enige minpuntje deze avond is dat het pellen van de Hollandse garnaaltjes niet helemaal zorgvuldig is gebeurd: we treffen nog kleine stukjes schaal.

Bediening

Zeer te spreken zijn we over de bediening. Gastheer Ruurd is open en betrokken. Hij is aanwezig maar niet opdringerig. Hij is ontwapenend, want hij weet niet alles. En hij is nieuwsgierig, maar op een leuke manier.

Tot slot lovende woorden over de wijnkaart, want Vis en Meer is bezig met een omslag. Er komen meer bijzondere (vooral witte) wijnen, die per glas verkrijgbaar zijn. Dit aantal loopt inmiddels op naar tien, waaronder de viognier van Gaya. Dit is weer eens wat anders dan de uitgekauwde chardonnay uit Zuid-Frankrijk of de Nieuwe Wereld.

,,Goede ontwikkelingen”, zegt mijn tafelgenoot, die van de wijnen is. ,,Ook voor wijnarrangementen kun je zo alle spannende kanten uit.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct