Woody's House in Steenwijk

Hete Soep: Een houthakker in de keuken

Woody's House in Steenwijk

Sneeuw dwarrelt door de straten, de vlaggen wapperen zachtjes een winters vertoon. Canadese vlaggen, en dat in Steenwijk! Hebben de Canadezen Steenwijk misschien bevrijd? Nee, dit is hier het huis van Woody. Een voormalig vermogend man, die zich in isolement heeft teruggetrokken in de Rocky Mountains.

Hoewel … niet helemaal. Hij heeft ons een idee achtergelaten, een filosofie zogezegd, waarin biologisch en duurzaam hand in hand gaan met modern en lekker eten.

En dat allemaal uitgedokterd in ‘Woody's Lab', zoals de keuken wordt genoemd. Voorwaar een mooi staaltje marketing. ,,Als die Woody bestaat, ben ik een prinses'', zegt mijn tafelgenoot.

Druk

In Woody's House is het altijd druk is, zo blijkt als we willen reserveren. Op zaterdagavond doen ze twee shifts, en wij zitten in de laatste. De Steenwijkers blijken dol op het concept van Steak & Fish.

Met Woody's achtergrond moet er wel veel hout in de tent zijn, en we worden niet teleurgesteld. Grof houthakkershout, een muur van uitstekende stammetjes, een ouderwetse bar. Het is nog net niet dat de bediening in houthakkershemd, jeans en leren laarzen aan tafel komt.

Woody's heeft niet alleen veel hout, maar ook veel snelheid en veel personeel. Alle dames die hier aan tafel komen - en dat zijn er best veel - zijn vriendelijk en voorkomend. Hier draait een geoliede machine.

Er bestaat alleen enig onbegrip bij de vraag welke rode wijn er wordt geschonken. Spaans of Italiaans is de keuze, maar druivensoorten en typen zijn niet voorhanden. Enfin, een kniesoor die er op let. Bovendien krijgt mijn gast keurig een sauvignon blanc voorgezet, dus zij is tevreden.

Benzinestation

De kaart rept van duurzaam, biologisch en langzaam gegaard, dus we gaan er eens goed voor zitten. Want dat belooft wat. Ik bestel de tortilla gevuld met roomkaas, gerookte zalmfilet en gerookte forelfilet, vergezeld door basilicum-limoenmayonaise (9,75 euro).

Het geheel komt in de vorm van twee halve wraps die niet onder doen voor de betere voorverpakte wraps in benzinestations. Het is vooral veel room en de vis is wat zuinigjes gebruikt - ik slaag er ook nauwelijks in zalm en forel te onderscheiden. Wat pecannoten en geroosterde pijnboompitten moeten het gerecht wat oppimpen, maar ze passen niet noodzakelijkerwijs bij de wrapvulling.

loading

Paddestoelen

Hoewel het wildepaddenstoelenseizoen voorbij is durft tafelgenoot het aan het maal te beginnen met drie verschillende soorten paddenstoelen, verse kruiden en knoflook, gegratineerd met Bleu de Wolvega (9,50 euro).

De kaas, een milde blauwschimmel, past wonderwel bij de aardse paddenstoelen, die vooral bestaan uit koningsoesterzammen. ,,Een uitgebalanceerd gerecht'', is het oordeel, met de voeging dat het maal zo wel wat zwaartjes begint.

Biologisch

Om de balans weer wat te herstellen gaat ze over op vis. Met de Tumblin Dice, milieuvriendelijk gekweekte meervalfilet met biologische rucola, pastinaakpuree en crème van biologische cranberrymosterd (19,50 euro). ,,Wel veel ‘biologisch' in de naamgeving - de mosterd komt vermoedelijk uit een Terschellinger potje - en wat is eigenlijk milieuvriendelijk?''

Dat is nog de vrolijkste van haar vragen. ,,Had de chef de vis niet wat korter kunnen bakken. Dit is bijna een ex-vis.'' Ze wil niet al te negatief doen, maar zowel puree als crème kunnen haar niet bekoren. ,,De eerste had toch wat zalvender gemogen.''

loading

Sirloin steak

Woody zal toch wel met mooi vlees komen, hopen we. Ik heb mooie vleesstukken van Aberdeen Angus en Blonde d'Aquitane op de kaart zien staan. ,,Lekker stoer grillen op een mooi vuur, schat ik zo in.''

De Sirloin Steak, biologische entrecote van de Blonde d'Aquitaine (250 gram), geserveerd met kruidenboter (23,25 euro) moet het helaas afleggen tegen de verwachtingen. Het vlees is ontdaan van zijn vetrandje dat hem smaak moet geven en is weliswaar rood zoals besteld, maar niet echt mals.

Het hoofdgerecht wordt begeleid door fantasieloze en tamelijk doorbakken frietrondjes (een soort Ras-patat maar dan in ringvorm), broccoli en wortelballetjes. De kruidenboter haalt een ruime voldoende.

Revanche

Gelukkig komt Woody's de berg af voor een revanche. Het nagerecht, de Monkey treasures, banaan-toffee cheesecake met witte chocolade-roomijs (7,75 euro) is een voltreffer. ,,Ha, een banoffee'', roept mijn gast met verwijzing naar de klassieker uit de Engelse keuken waarin bananen, room en toffee van gecondenseerde melk een hoofdrol spelen. ,,Niet helemaal hetzelfde, maar wel erg lekker.''

Ook mijn afsluiter, I'm on fire, creme brulee met vanilleijs (7,25 euro) stemt tevreden. ,,Helemaal in vuur en vlam sta ik niet, maar het smeult wel van binnen.'' De nagerechten komen niet op de rekening, iets met rode wijn, stomerij en een elegante oplossing van de uitbater.

Maar dat neemt niet het ongemakkelijke gevoel weg dat de filosofie van Woody's House zich niet vertaalt naar de keuken. De keuken loopt op rolletjes, over de herkomst van de ingrediënten is nagedacht, maar de uitvoering is naatje. En dat is jammer, want het is een sympathieke tent.

loading

Woody's House

Scholestraat 10

Steenwijk

www.woodyshouse.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct