Pernelly Biya (links) verlaat woedend het veld.

Harkemase Boys: 'Tiid moat de wûnen hielje'

Pernelly Biya (links) verlaat woedend het veld.

De roeper van de oerwoudgeluiden mag twee jaar niet meer op sportcomplex De Bosk komen. Dat is maandagavond besloten tijdens een bestuursvergadering bij Harkemase Boys.

De club heeft met de vader van de man gesproken. Zelf was hij vanwege ziekte niet aanwezig. ,,Wy sille letter noch mei him prate as hy wer by de pinken is’’, zei voorzitter Appie van der Veen gisteravond. ,,Wy hawwe tsjin syn heit sein wat de straf is.’’

De roeper van de apengeluiden, die geen lid is van Harkemase Boys, moet dus op de blaren zitten voor zijn onbezonnen actie. In de 86ste minuut van de wedstrijd kwamen vanachter de goal oerwoudgeluiden, toen de Congolese Pernelly Biya een hoekschop wilde nemen.

VVOG-assistent Henk Drost vroeg scheidsrechter Gert Keijl in te grijpen en kreeg vervolgens de rode kaart. Biya wilde niet meer verder voetballen en beide teams stapten van het veld. Er werd na een afkoelperiode nog wel verder gespeeld, maar de spelers tikten de bal wat rond en stonden vooral stil. De KNVB looft die actie. ,,Je kunt vragen stellen bij de handelswijze of iets vinden van een assistent die iets roept, maar in de kern draait het hier om een idioot langs het veld die oerwoudgeluiden maakt’’, zei directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee.

Geen schorsing assistent

Het is niet waarschijnlijk dat Drost zal worden geschorst. De KNVB wil de verklaringen van beide teams nog afwachten. Keijl had al aangegeven dat Drost geen beledigende taal heeft geuit. De rode kaart was een optelsom, omdat Drost al een paar keer commentaar op de leiding had. Drost zal vermoedelijk worden berispt.

Wel onderzoekt de KNVB of het de roeper van de geluiden via de tuchtrechtcommissie kan straffen. Die straf staat buiten het complexverbod dat de Harkieten de dader al hebben opgelegd. ,,Dit liket ús it beste. Der moat no earst wat tiid oerhinne gean. Tiid sil de wûnen hielje moatte.’’ Wat de koploper van de zaterdagse hoofdklasse betreft, is de zaak nu afgedaan.

'Wy kinne ús supporters net in stik tape foar de mûle dwaan'

Harkemase Boys en VVOG lieten gisteravond een gezamenlijk statement de deur uitgaan. Van der Veen: ,,Yn de earste thúswedstriid sille wy oandacht jaan oan diskriminaasje. En dan yn in breder perspektyf as allinnich it ynsidint fan sneon. Wy akseptearje dit net en hoopje dat de KNVB ús sil helpe.’’

Omdat de club stelt niets te kunnen doen aan de acties van een individu, hoopt het een straf van de KNVB te ontlopen. ,,Want wat kinst der as club fierder tsjin dwaan? Wy kinne ús supporters net in stik tape foar de mûle dwaan.’’

Er komt de laatste dagen veel op Van der Veen af. Net terug van wintersport, dacht hij zaterdag even ‘by de Boys’ te kijken. ,,En dan krijst dit. Dochst dit der ek mar even as frijwilliger by. It is hektysk oan alle kanten. Troch de media wurdt it breed útmetten.’’ Van der Veen had gisteravond ook nog bij RTL Late Night kunnen zitten, waar VVOG-voorzitter Laurens de Kleine en de onbedoelde hoofdrolspeler Pernelly Biya waren aangeschoven. ,,Mar ik kin ûnmooglik op fiif plakken tagelyk wêze.’’ Wel was er een delegatie van Harkemase Boys aanwezig om de situatie te bespreken. Biya heeft aangifte gedaan vanweg racisme.

Je kunt deze onderwerpen volgen
PREMIUM
Harkemase Boys
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct