Minister oordeelt hard over bankroet Sionsberg

In een evaluatie van het faillissement van ziekenhuis De Sionsberg velt minister Edith Schippers een hard oordeel over de bestuurders, de medische staf en de raden van toezicht.

Nij Smellinghe heeft als eigenaar van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum ,,aanzienlijke risico’s genomen’’ met investeringen terwijl er al langer sprake was van verlies van patiënten aan omliggende ziekenhuizen. Daarbij werd onvoldoende rekening gehouden met bredere ontwikkelingen in de zorg, zoals concentratie van meer complexe zorg, spreiding van eenvoudige zorg en veranderingen in de financiering.

Evaluatie

Tot dit oordeel komt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op grond van een evaluatie die ze liet uitvoeren op verzoek van de Tweede Kamer. Schippers laakt ook de gebrekkige samenwerking tussen bestuurders van Nij Smellinghe en De Sionsberg en de medische staf van beide ziekenhuizen. ,,Er zijn onvoldoende en te laat doortastende keuzes gemaakt in het zorgprofiel van de instelling in relatie tot de behoefte in de regio’’, schrijft zij.

Dat het faillissement onvermijdelijk was, staat voor Schippers vast. Dat geldt ook voor het eveneens failliet gegane Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse, dat tegelijk aan een onderzoek is onderworpen. Hoewel Schippers de concrete oorzaken en de schuldvraag wil overlaten aan de curatoren, komt ze toch tot opmerkelijk harde oordelen. Zo schrijft ze ,,dat fusies vaak niet de oplossingen zijn voor ziekenhuizen die in de problemen komen’’.

Te grote afstand

Raden van toezicht stonden op te grote afstand

De raden van toezicht van zowel De Sionsberg als later Nij Smellinghe hebben de koers van de bestuurders onvoldoende kunnen corrigeren. Deze raden stonden op te grote afstand. Signalen werden niet opgepikt of verkeerd geïnterpreteerd. De eenmaal opgelopen imagoschade van De Sionsberg bleek in een later stadium moeilijk meer te repareren en versterkte de neerwaartse spiraal.

Bij de faillissementen hebben het zorgstelsel en het beleid om de zorg te continueren goed gefunctioneerd, meent zij. ,,De kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg zijn niet in het geding geweest, zeker ook dankzij de grote inzet van de betrokken medewerkers.’’ Ook over de rol van de verzekeraars is Schippers positief

Wachttijden

De minister maakt zich zorgen over de opgelopen wachttijden in het MCL en Nij Smellinghe na de ondergang van De Sionsberg. Voor ,,een beperkt aantal behandelingen’’ is die wachttijd toegenomen, soms boven de daarvoor geldende norm. Ze wil De Friesland Zorgverzekeraar als zorgplichtige daarop laten aanspreken door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement