Laatste Eerste keer

Dit is de laatste aflevering van de serie De Eerste Keer. Zeventien weken lang stonden hier portretjes van kinderen, tieners en jongeren die voor het eerst iets meemaakten of begonnen of ondergingen. Een eerste schooldag, rijles, muziekles, voetbaltraining, operatie of bij Sinterklaas op schoot. Vier kandidaten vertellen, of laten horen, hoe het ze nu vergaat.

Maud Drijkfhout

Zo trots als een pauw zwemt Maud Drijfhout (5) uit Nij Altoenae in het diepe, alsof ze nooit anders gedaan heeft. Blauwe bandjes om de armen en de bekende gele kurken om haar middel. De achtste les in het diepe heeft ze net achter de rug. Conditie opbouwen, dat is wat ze nu moet doen. Blijven zwemmen, want zinken is geen optie. Aan het begin van elke les oefent het kleuterzwemklasje altijd nog even met juf Atie in het pierenbadje, om de bewegingen te herhalen. ,,Ik kan het al heel goed'', zegt Maud. Afzwemmen zit er nog niet in: over een maand of drie heeft ze als alles voorspoedig verloopt haar A- en B-diploma. Dan mag ze eindelijk met haar oudere broer mee naar discozwemmen.

Maud Drijfhout. FOTO ARODI BUITENWERF

Myrthe Osinga

Normaal heeft Myrthe Osinga (9) uit Drachten privéles van meester Martijn, maar vandaag zijn haar vriendinnen Feline en Lieke de Jong (9) ook van de partij. Een serieuze zaak, want er staat een optreden voor de deur. De drie dames gaan op basisschool De Meander op het open podium hun muzikale kwaliteiten ten beste brengen. En dat schud je niet even uit je mouw. De zusjes gaan op de piano ‘Jingle Bells' spelen, en Myrthe pakt haar gitaar erbij. ,,Ik oefen elke dag. Melodietjes spelen vind ik het leukst'', zegt Myrthe. Soms doet het spelen wel wat pijn aan de vingers, maar dat komt omdat Myrthe het liefst zonder plectrum speelt. ,,Maar dat gaat vast wel weer over'', zegt ze. Wie wil horen hoe het klinkt, kan het zien in het bovenstaande filmpje.

Myrthe Osinga. FOTO ARODI BUITENWERF

Kristan IJkema

Kristan IJkema (11) uit Stiens loopt nu drie maanden rond op het Comenius en hij is helemaal gewend. Hij voelt zich thuis in de klas en vermaakt zich uitstekend met zijn vrienden. Hij heeft er veel. De hele school kent hem inmiddels, want op het laatste schoolfeest heeft Kristan ‘All of me' van John Legend gezongen. Een moeilijk liedje? ,,Mwah, valt wel mee'', zegt hij vanachter zijn tablet, waar hij biologieles op volgt. Het gaat goed op school. Trots vertelt Kristan dat hij nog geen enkele onvoldoende heeft gehaald. Als hij zo doorgaat, gaat hij zeker over naar klas twee van het VWO.

Kristan IJkema. FOTO ARODI BUITENWERF

Age Okkema

Age Okkema (4) uit Wiuwert knutselt vrolijk aan een kerststukje met juf Irma. Zij is blij dat ze met Age mag knutselen: ,,Het is zo'n enthousiast kind, daar wil ik wel een hele klas vol mee.'' Het zijn spannende tijden voor de kleuters: Sinterklaas is net weer weg en de kerstvakantie staat voor de deur. Age heeft zijn eerste kerstviering op school meegemaakt: met de andere kleuters zong hij kerstliedjes. Daarna een kerstdiner met broodjes knakworst op school. De kerstknutsels gaan mee naar huis en de kinderen zijn twee weken vrij. Age moet dan zijn geliefde bouwhoek in de kleuterklas missen. ,,Maar knutselen vind ik ook heel leuk'', zegt hij. Gelukkig kan dat in de kerstvakantie ook thuis.

Age Okkema. FOTO ARODI BUITENWERF

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement