In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

Twee jaar na de opstand op het Majdanplein in Kiev is de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne uitgemond in een bevroren conflict. Maar voor veel Oekraïners is de revolutie nog lang niet voorbij.

Volodymyr (21)

In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

De vader van Volodymyr heeft tweeënhalve maand op het Majdanplein gedemonstreerd, van november 2013 tot 20 februari 2014. Op die dag werd hij door een scherpschutter doodgeschoten. “En dat is voor onze familie een ontzettend groot verlies,” zegt Volodymyr. “Maar als we in ons land iets willen veranderen, hebben we mensen nodig die bereid zijn om voor hun idealen te vechten. Mijn vader heeft het gedaan, hij heeft gevochten voor ons, zijn kinderen, en voor de toekomst van Oekraïne. Ik ben ervan overtuigd dat het niet voor niets is geweest.” Na de dood van zijn vader liet Volodymyr Japanse gevechtssymbolen op zijn borst tatoeëren. “De tatoeage herinnert mij er elke dag aan dat ik de strijd van mijn vader moet voortzetten.”

Tamara Duda (40)

In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

De situatie in het oosten is na bijna twee jaar oorlog dramatisch. Er is een groot gebrek aan voedsel, kleding en elektriciteit. Het Rode Kruis sloeg afgelopen jaar meerdere keren alarm. Zonder de grote steun van de bevolking zouden veel mensen in het oorlogsgebied niet overleven. In het hele land hebben particulieren hulpverleningsorganisaties opgericht om de mensen in het oorlogsgebied te helpen. Tamara is een van hen. Ze zamelt geld in om uniformen, voedsel, wapens, schoenen, speelgoed en kleren te kopen. “De overheid is op dit moment niet in staat om dat doen, onze regering moet zo veel dingen regelen. Dus moeten de burgers zelf in actie komen.” Totdat de overheid beter voor de soldaten en de mensen in het oorlogsgebied kan zorgen, rijdt Tamara met een collega om de drie weken naar het oosten. Een levensgevaarlijke tocht. “Maar iemand moet het doen.”

Michail (35)

In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

Michail was ook demonstrant op de Majdan. “Toen ik zag wat daar gebeurde, hoe vreedzaam demonstrerende mensen werden vermoord, wist ik dat ik iets moest doen.” Hij weet zeker dat ‘de Russen' bij de schietpartijen op het plein betrokken waren. “Vooral nadat kort na de demonstraties ineens de oorlog in het oosten was uitgebroken, was voor mij duidelijk wat er gaande was.” Hij ging als vrijwilliger naar Donetsk en sloot zich bij het vrijwilligersbataljon Dnepr-1 aan. Toen drie van zijn kameraden werden gedood, vluchtte hij naar Kiev. “Ik sta op een dodenlijst van de separatisten,” zegt Michail. Hij woont nu in een geïmproviseerde vluchtelingenopvang in een buitenwijk van Kiev. Naast hem op zijn bed ligt een vlag van de separatisten. “Die heb ik veroverd,” zegt hij trots over zijn oorlogsbuit. “Ik zal hier niet eeuwig blijven, de strijd voor onze vrijheid gaat door.”

Viktor (23)

In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

Op een leegstaand industrieterrein aan de rand van Kiev trainen de soldaten van bataljon Azov, een rechts-nationalistische paramilitaire troep van vrijwilligers. Drie weken ondergaan ze hier een fysieke en mentale training voordat ze naar het front worden gestuurd. Ongeveer 1500 vrijwilligers zijn het inmiddels, de animo is groot. Niet verrassend, want een Azov-soldaat verdient 400 euro per maand, twee keer zo veel als het gemiddelde salaris in Oekraïne. Viktor (gefingeerde naam) is 23 jaar oud. Hij is net terug van een paar maanden oorlog in Donetsk. Nu is hij instructeur. “Ik doe het voor mijn vaderland.” De Oekraïners zijn ervan overtuigd dat mede dankzij Azov de opstand van de separatisten in het oosten in de hand kon worden gehouden, maar volgens internationale mensenrechtenorganisaties hebben Azov en andere rechtse vrijwilligersgroepen zich schuldig hebben gemaakt aan marteling en ontvoering.

Irina (38)

In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

Irina was een van de leiders van Euromajdan, het protest waarmee het conflict in:Oekraïne begon. Drie maanden logeerde zij in een tent op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Ze organiseerde eten en kleren voor de demonstranten en verzorgde gewonden. Na afloop van de demonstraties realiseerde ze zich dat ze niet meer naar huis kon. Irina komt van de Krim. “Omdat ik al eerder tegen Rusland had gedemonstreerd, kan ik nu niet meer terug. Ik zou vijftien jaar de gevangenis in moeten.” Haar ouders en haar zus wonen er nog wel. Irina zelf zit nu in een kamer in een bediendengebouw van oud-president Viktor Janoekovitsj. “Nadat Janoekovitsj op 21 februari 2014 was gevlucht, hoorde ik dat op zijn landgoed allemaal gebouwen leegstonden; de huizen waar zijn bedienden woonden.” Toen later vluchtelingen uit het Oosten massaal naar Kiev kwamen, regelde Irina dat tweehonderd van hen in die chique appartementen terechtkonden. Zij woont er nu zelf ook.

Ihor (33)

In de hoofden van de mensen is het nog oorlog

Hij stond 18 februari 2014 op het Majdanplein te demonstreren, toen er ineens werd geschoten. “Niet zomaar in de menigte,” zegt Ihor, een 33-jarige zakenman uit de omstreken van Kiev. “Ze wisten precies wie ze wilden doden en wie ze met een doelgericht schot in een been wilden waarschuwen.” Zij? “We weten nog steeds niet wie er precies achter zaten. En de autoriteiten doen niets om het te achterhalen, ook al heeft de regering dat beloofd.” Bijna honderd mensen werden tussen 18 en 21 februari 2014 neergeschoten, tientallen demonstranten, zoals Ihor, raakten gewond. Nu reist hij elke maand twee uur naar Kiev om naar de rechter te gaan. En elke keer krijgt hij hetzelfde antwoord: “Dat ze nog niets hebben gevonden.” Desondanks zou Ihor zo weer demonstreren. “Het veranderingsproces is maar net begonnen. Er moet nog heel veel gebeuren.”

Patrick Rohr

De Zwitserse fotograaf en journalist Patrick Rohr (47) is in december cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Hij werd gelauwerd voor het multimediaproject ‘Bloody Serious', waarin hij Oekraïners portretteert die bereid zijn voor hun idealen hun leven op te offeren. Op deze pagina's een selectie. Zie ook: https://patrickrohrphotography.exposure.co/bloody-seriouslc

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement