Bowie op zijn best

Meer dan 25 albums maakte David Bowie in zijn lange carrière, en hij is nog niet eens uitgezongen. Welke platen moeten we eigenlijk hebben? Hier een volstrekt arbitraire keuze, met alvast excuus voor het ontbreken van al die andere essentiële platen.

The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)

De jaren zeventig waren de artistieke gloriejaren van David Bowie. In 1972 was Bowie al aan album nummer vijf toe. The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars wordt door vrijwel alle bronnen als een hoogtepunt in zijn discografie beschouwd. Bowie schiep hier het personage Ziggy Stardust (kennelijk geënt op, met wie Bowie een paar jaar later nauw zou samenwerken). Ziggy was een uiterst zelfdestructieve rocker in een akelige toekomstige samenleving. Bowie schetste met expressieve halen, in stuk voor stuk tijdloze liedjes, een fascinerend portret van deze gedoemde figuur, in wie we natuurlijk ook een uitvergrote versie van hemzelf herkennen. Daarmee is deze plaat meteen een topstuk in de toenmalige glamrock-rage. Al kon Bowie er ook wat van op opvolger Aladdin Sane (1973) waarop hij een greep deed in de avantgarde-trukendoos.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement