Wil je de snelste webhosting van de regio? Doe de check!

Foto: Unsplash

Een snelle website is onmisbaar voor je onderneming! Consumenten verwachten dat pagina’s of producten binnen een seconde geladen zijn. Daarbij moet het bestellen van producten makkelijk en snel verlopen. Het liefst doet men dit in de pauze of onderweg naar huis. Reden genoeg om voor je eigen website te zoeken naar de snelste webhosting van de regio.

In dit artikel vind je een handige checklist, waarmee je achterhaalt of jij momenteel gebruikmaakt van snelle webhosting. Wist je dat de snelheid onder meer afhankelijk is van het type webhostingpakket wat je afneemt? 

Shared webhosting of een VPS 

VPS staat voor Virtual Private Server, wat betekent dat je een gedeelte van een server huurt die alleen door jou gebruikt wordt. Het alternatief, vaak aanzienlijk goedkoper, is shared webhosting. Bij deze pakketten huur je een server waarbij de resources gedeeld worden met meerdere mensen. Dit kan van invloed zijn op de snelheid van je website. Als een andere website hevig belast wordt, bijvoorbeeld tijdens een DDoS-aanval, zal ook je eigen website minder snel worden. Het kan een reden zijn om voor een VPS te kiezen. 

Specificaties van de server 

Niet alleen het verschil tussen een VPS en shared webhosting bepaalt hoe snel je webhostingpakket is. Ook de specificaties van de server hebben hier invloed op. In het bijzonder de CPU en het RAM-geheugen hiervan. De snelste servers hebben een CPU met 12 of zelfs 24 cores. Voor veel websites zal dit aantal onnodig veel zijn. Een simpele bedrijfswebsite draait namelijk ook goed op een server met 8 cores. Hetzelfde geldt voor het RAM-geheugen van de server. De snelste servers hebben een RAM-geheugen van 16 GB, terwijl voor veel websites een RAM-geheugen van 6 of 8 GB volstaat. 

Snelheid van je eigen website 

Houd er rekening mee dat niet alleen de snelheid van een server bepalend is. Kijk ook eens kritisch naar je eigen website! Maak je bijvoorbeeld al gebruik van een zogenaamde cache? Hierin wordt een statische kopie van je website opgeslagen. Wanneer een bezoeker je website voor een tweede keer bezoekt, laadt deze aanzienlijk sneller. Zeker bij uitgebreidere websites en webwinkels. Daarbij is het slim om de resolutie van foto’s te beperken. Door de foto’s iets te verkleinen, nemen deze minder ruimte in beslag op de server. Daarbij zullen de foto’s sneller geladen worden. Maak je gebruik van WordPress? Houd het aantal plug-ins in dat geval beperkt.