Verhuizen naar Leeuwarden: dit moet je regelen

Foto: Pixabay

Leeuwarden is een van de leukste Friese steden om te wonen. In de historische binnenstad vind je een heleboel monumenten, oude grachten, leuke winkels en verschillende musea. Daarnaast is het woningaanbod in Leeuwarden zeer divers. Van prachtige herenhuizen in het centrum tot nieuwbouwwoningen in de omliggende wijken. Ga jij binnenkort naar Leeuwarden verhuizen? Dan moet je wel wat zaken regelen.

Huis in Leeuwarden inrichten

Een van de leukste dingen aan een verhuizing, is het huis inrichten. Opvallend aan de huizen in Friesland is dat de bewoners vaak een grote waardering voor de historie van hun huis hebben. Dit is terug te zien in de aankleding van het huis. Zo worden originele aspecten als luiken en gevels vaak behouden en gerestaureerd.

Ook in het interieur wordt vaak rekening gehouden met de historie van het pand. Zo zijn er traditionele Friese huizen in Leeuwarden die een modern ingerichte woonkamer krijgen, maar waar tegelijkertijd oude elementen behouden worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door grotere ruimtes te creëren en de balken bloot te leggen. Ook worden de kozijnen vaak in dezelfde sfeer als het pand hersteld. De kozijnen kunnen daarnaast geaccentueerd worden met de juiste raamdecoratie. Dit kan bijvoorbeeld met een zonwerend rolgordijn in hetzelfde kleurenpalet als de buitenkant van het huis of met gordijnen op maat laten maken die de hoogte van het pand completeren.

Inschrijven bij de gemeente Leeuwarden

Wie naar Leeuwarden verhuist, moet zich inschrijven bij de gemeente Leeuwarden. Dit kan online via de website van de gemeente met DigiD, schriftelijk met een formulier van de gemeente of persoonlijk bij het gemeentehuis van Leeuwarden. De verhuizing mag vanaf vier weken voor de verhuizing tot vijf dagen na de verhuizing doorgegeven worden.

Adres wijzigen

Naast de adreswijziging bij de gemeente, is het belangrijk om andere instanties ook op de hoogte te brengen van de verhuizing. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts, tandarts, apotheek, bank en telefoonaanbieder.

Verzekeringen

Tot slot is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten of te verplaatsen naar het nieuwe adres. Het is verstandig om in ieder geval een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Onder de inboedel vallen de spullen in jouw huis, tuin en schuur. De inboedelverzekering dekt een deel van de schade aan deze spullen die ontstaat door bijvoorbeeld wateroverlast, brand of diefstal. Hoe hoog de dekking is, verschilt per verzekeraar. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden goed door te lezen.

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die je aan (spullen van) een ander toebrengt. Zeker met jonge kinderen kan het handig zijn om deze verzekering af te sluiten. Trapt jouw kind bijvoorbeeld een voetbal door het raam van de buren, dan voorkom je onnodige spanningen met een aansprakelijkheidsverzekering.