VISA of Mastercard, wat zijn de verschillen

FOTO: Pixabay

Je hebt besloten dat een creditcard eigenlijk wel handig is voor je. Bijvoorbeeld omdat je vaak iets uit het buitenland bestelt of juist op reis gemakkelijker wil betalen. Alleen… welke creditcard past er het beste bij jou? De meeste creditcards die op de markt zijn, komen van twee grote bedrijven: VISA en Mastercard. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze creditcardverstrekkers?

Uitgever van creditcards, niet van krediet

Allereerst bieden VISA en Mastercard niet het krediet aan voor aankopen in bijvoorbeeld het buitenland. Dit gebeurt altijd via achterliggende financiële instanties, zoals een bank. De banken bepalen vervolgens wat de jaarlijkse bijdrage is van deze kaart, maar ook het bestedingslimiet en de rente die je over het uitstaande bedrag moet betalen. Per VISA of Mastercard creditcard bepalen de banken ook weer welke verzekeringen er zijn voor aangeschafte spullen en vakanties. De creditcardmaatschappijen op hun beurt controleren op fraude en zorgen voor een veilige betaalomgeving, zodat alle transacties goed verlopen.

Overeenkomsten

Mastercard en VISA hebben veel overeenkomsten. Zo worden beide wereldwijd geaccepteerd, zowel online als tijdens een vakantie. Het bestedingslimiet van VISA en Mastercard varieert bij beide tussen de € 1.000 en € 10.000 euro. Uiteraard geldt voor beide dat je bepaalde type kaarten alleen kan aanvragen bij een bepaald salarisniveau. Beide creditcardmaatschappijen geven een app met een betalingsoverzicht, contactloos betalen – ook bij pinautomaten in Nederland – én aankoop- en/of reisverzekering. Echter verschilt dit laatste per type creditcard nog wel eens. Zorgvuldig creditcards vergelijken is dus belangrijk en lees daarbij ook de voorwaarden goed door.

Verschillen

Zijn er dan echt helemaal geen verschillen tussen VISA en Mastercard? Ja, natuurlijk wel. Al zijn ze minimaal. VISA is over het algemeen een tikkeltje duurder dan Mastercard. Maar Mastercard wordt vrijwel altijd via een bank uitgegeven. Zo heb je bijvoorbeeld een ABN AMRO of Rabobank creditcard van Mastercard. VISA biedt naast creditcards via banken ook veel bankonafhankelijke creditcards. Zo kun je als lid van de ANWB bijvoorbeeld een ANWB VISA card aanvragen. Of via het WNF een VISA World Panda Card kiezen. Mastercard heeft overigens ook twee bankonafhankelijke creditcard in het assortiment, namelijk de Bijenkorf creditcard en de ANWB Mastercard. De verschillen zitten ook in de extraatjes, zoals spaarprogramma’s, kortingen en dergelijke. Kijk daarom altijd goed naar de extra’s en voorwaarden van een creditcard.

Weinig verschillen

Kortom: er zijn weinig verschillen tussen de VISA en Mastercard te ontdekken. Kies gewoon een creditcard die qua bestedingslimiet goed bij je past. Kijk ook of je deze via je eigen bank of een andere instantie wil aanschaffen, want daar kun je nog wel eens voordeeltjes mee pakken. Voor de rest is het gewoon een keuze van persoonlijke voorkeur.