Steeds meer honden ziek, hoe komt dit en wat doe je er aan?

Foto: Pixabay

De laatste tijd zijn er een hoop honden die uit het niets ziek worden. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een hond na besmetting binnen een paar dagen in is laten slapen. Als baasje is dit natuurlijk een ware nachtmerrie.

Hoe dit precies komt is niet zeker, wel zijn er vermoedens. Het zou mogelijk kunnen komen door besmette ratten. Wanneer een hond buiten water zou drinken dat besmet is, kan je hond de ziekte van Weil krijgen. De symptomen kun je vaak al merken na een aantal dagen, het gaat om braken, nierfalen en . Pas hier dus goed mee op als je je hond uitlaat. Als je iets merkt dat alarmerend is, ga direct naar de dierenarts. Wij hebben een aantal verschillende tekenen op een rijtje gezet waaruit je kunt opmerken dat je hond ziek is.

De ogen

Wanneer je hond rode ogen heeft, of het oogwit juist geel aan het worden is, kan het wijzen op een ernstige aandoening. Vooral als je dit opmerkt in combinatie met lusteloosheid, is dit het geval. Houd je hond dan goed in de gaten en grijp direct in als je denkt dat het nodig is!

De eetlust

De meeste honden vinden het heerlijk om te eten. Maar net als bij mensen, kan de eetlust helemaal verdwijnen als je behoorlijk ziek bent. Dit hoeft niet direct iets ernstigs te betekenen maar het is wel een reden om je hond regelmatig te controleren. Net als bij de , is de afname van eetlust, een veel voorkomend kenmerk.

Rillen

Als je hond het koud heeft, kan het zijn dat hij een beetje gaat rillen. Maar als hij echt ziek is zul je merken dat dit veel heftiger is. Ondanks dat het binnen warm is, zal het dan niet stoppen.

Warme oren

Als een mens koorts heeft, voel je meestal aan het voorhoofd. Bij een hond ligt dit net even anders. Je kunt het bij een hond namelijk vooral merken als hij warme oren heeft. Een hond zal helemaal warm zijn natuurlijk als hij koorts heeft, maar met name bij de oren valt het op.

Bovenstaande symptomen wijzen niet direct op een ernstige aandoening. Toch zul je goed op je hond moeten letten als je iets merkt, ook al is het maar voor de zekerheid. Vooral als je hond meerdere symptomen vertoond moet je je hond goed in de gaten houden.