Scootmobiel of brommobiel: wat is de beste keuze voor jou?

Foto: Pixabay

Een scootmobiel is een scooter met een zitplaats op drie, vier of meer wielen met daarbij een elektrische aandrijving welke voornamelijk is bedoeld om personen die een mobiliteitsbeperking hebben te assisteren.

Tegenwoordig kiezen ouderen veelal voor een scootmobiel kopen . De scootmobielen waren in het begin totaal niet geliefd, niet bij de potentiële doelgroepen, maar ook niet bij het brede publiek. Mensen vonden de karretjes lelijk, en oncomfortabel. Ook het feit dat de voertuigen niet harder kunnen gaan dan 20 kilometer per uur en slechts een beperkte afstand kunnen afleggen droeg bij aan de negatieve sfeer. De beperkingen zijn er nog steeds, maar in de loop der jaren is de populariteit van de scootmobielen enorm toegenomen.

Scootmobielen werken meestal op batterijen. De batterijen worden aan boord van de scootmobiel opgeslagen en wordt opgeladen via een ingebouwde of aparte batterijlader van de standaard elektrische stroom. Er zijn ook scootmobielen op benzine verkrijgbaar, maar deze worden uiteindelijk allemaal vervangen door elektrische modellen.

Soorten scootmobielen

Er zijn twee categorieën scootmobielen: voorwielaandrijving of achterwielaandrijving. De voorwielaandrijving is meestal een kleiner apparaat en kan het beste binnenshuis worden gebruikt. Het gewicht van de berijder is minimaal 77 kg, in het algemeen maximaal 440 kg. De achterwielaandrijving wordt zowel binnen als buiten gebruikt met een draagvermogen van 160 kg. Ook bestaan er achterwielaandrijvingen die tot 230 kg kunnen dragen.

Sommige modellen zien eruit als grote driewielers zonder pedalen. Hiermee kan de meerderheid van de rolstoelgebruikers die op zijn minst enig gebruik van hun benen hebben zichzelf voortbewegen terwijl ze spieren en oefeningen stimuleren.

Er zijn ook kleine, lichte scooters voor op reis, die opvouwen of gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd in kleinere delen voor transport. Verder zijn er grote, zware scooters voor op een buitenterrein en scooters uit de middenklasse die bedoeld zijn voor zowel binnen als buiten gebruik. Deze zijn langzaam, maar zeer stabiel en worden bijvoorbeeld gebruikt in winkels. De maximumsnelheid van deze scootmobielen ligt tussen de 8 en 11 kilometer per uur.

Voordelen

- Handig voor personen zonder het uithoudingsvermogen of bij wie de arm- en schouder flexibiliteit nodig is om een ​​handmatige rolstoel te gebruiken.
- Het draaien van de stoel van een scootmobiel is over het algemeen gemakkelijker dan het verplaatsen van de voetsteunen op de meeste conventionele rolstoelen.
- Een scootmobiel is zeer nuttig voor personen met een handicap van het hele lichaam inclusief longproblemen, sommige vormen van artritis en obesitas.
- Een belangrijk verkoopargument van scootmobielen voor veel gebruikers is dat ze niet op een rolstoel lijken, waarmee het minder opvalt of iemand een handicap heeft of niet.
- Scootmobielen zijn over het algemeen goedkoper dan elektrische rolstoelen.
- Fabrikanten hebben het uiterlijk van scooters aangepast om gebruikers aan te spreken. Er zijn nu scootmobielen die eruit zien als korte, dunne, kleine auto's en andere die erg op motorfietsen lijken.

Brommobielen

Een brommobiel beschikt over het algemeen over twee zitplaatsen en heeft doorgaans vier wielen. Dit voertuig heeft veel weg van een gewone auto en kan zodoende dan ook de bebouwde kom in. Sinds 1995 is in Nederland een brommobiel kopen mogelijk en wordt in het algemeen gezien als een brommer op meer dan twee wielen met een koetswerk. Ook dient een brommobiel te beschikken over een kenteken.

Met een brommobiel mag een gebruiker dus gewoon de bebouwde kom in, maar dient de bestuurder zich te houden aan een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Het totale gewicht van het voertuig mag niet boven de 350 kg uitkomen. Een brommobiel dient te zijn voorzien van één van de volgende type motoren:

- Motor met elektrische ontsteking van niet meer dan 50 cc
- Motor met inwendige verbranding van niet meer dan 4 kW
- Elektromotor met een maximumvermogen van niet meer dan 4kW

Om gebruik te kunnen maken van een brommobiel dient de bestuurder te beschikken over een bromfietsrijbewijs. Een voordeel tegenover gebruikers van bromfietsers is dat de bestuurder van een brommobiel geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Net als in een auto is het dragen van een gordel echter verplicht. Wanneer er in een brommobiel geen gordels zitten dient de bestuurder een helm op te zetten.

Met een brommobiel mag de bestuurder geen fietspaden op. Ook een autoweg en een snelweg zijn wat dat betreft verboden terrein. Tenslotte mogen brommobielen ook niet rijden op wegen waarbij een geslotenverklaring voor langzaam verkeer actief is.