Luxe op een budget, Sauna’s

Foto: Pixabay

Jouw gezondheid en welzijn boosten, dat kan de sauna wel. Toch is het voor de meeste mensen een sporadisch luxe uitje, omdat het toch best in de papieren kan lopen en zeg nou zelf: een sauna aan huis is alleen weggelegd voor de rijkelui, toch? Wat nou als ik jou vertel dat het helemaal nog niet zo duur hoeft te zijn? 

Wat kost een dagje sauna bij de wellness?

Wanneer je naar de sauna gaat betaal je al snel dertig á veertig euro voor een dagje inclusief drinken en eventueel eten. Dit kan goedkoper wanneer je een abonnement neemt. Dan betaal je bij bijvoorbeeld de Zwaluwhoeve €215,- voor een 10-badenkaart waardoor je €21,50 betaald per dagje sauna. Dat klinkt al veel betaalbaarder. Maar als je vaak naar de sauna gaat, of wilt gaan wordt dit toch wel weer prijzig. Als je namelijk één keer per week gaat voor een heel jaar heb je € 1290 betaald!

Wat kost een eigen sauna in aanschaf?

Laten we de kosten van de aanschaf van een eigen sauna bekijken. Om een voorbeeld te nemen is de Infraroodcabine Ivar 1 Comfort van Fonteyn € 649. Hierbij zit alles wat je nodig hebt zodat je meteen kan relaxen. Je hoeft de komende jaren geen extra kosten te maken want de lampen in infraroodsauna’s gaan tegenwoordig erg lang mee. Philips geeft zelfs aan dat de lampen gemiddeld 5000 branduren hebben. Wanneer je elke dag een kwartier in jouw sauna gaat, betekent dit dat de lampen bijna 55 jaar meegaan, jaren van plezier dus!

Super energiezuinige sauna’s

Ik hoor je denken, “Maar sauna’s kosten toch bakken met stroom?”. Nou, dat valt eigenlijk reuze mee! Doordat de lampen in sauna’s zo zijn ontwikkeld en de sauna’s goed geïsoleerd zijn tegen warmteverlies, zijn ze tegenwoordig super energiezuinig. Een gemiddelde infraroodsauna heeft vijf lampen die een totaal vermogen hebben van 3500 Watt. Een kW kost ongeveer € 0,23. Wanneer je dan 15 minuten de sauna op vol vermogen zet kost dat 0,875 kW. Dit betekent € 0,20 aan energieverbruik.

Bij regelmatig gebruik, heb je het er zo uit!

De aanschafkosten zijn  wat mensen het meest afschrikt om een eigen sauna te kopen. Deze investering heb je er echter zo uit. Wanneer je drie keer een 10-badenkaart koopt betaal je namelijk al € 645,-. Dit is bijna evenveel als de aanschaf van een eigen infraroodsauna!

Showroom vol inspiratie voor sauna’s aan huis

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn, of wil je niet zomaar een sauna online kopen zonder advies van een expert? Dan kan je er ook voor kiezen om naar een showroom voor sauna’s te gaan. Een interessante showroom om te bekijken is Fonteyn in Gelderland. Fonteyn heeft namelijk de grootste showroom voor sauna’s in heel Europa!