Sta je op de westpunt van Ameland, dan kun je de bosplaat van Terschelling bijna aanraken. Je zwemt er zo heen, denk je. Maar het Borndiep zit ertussen, met een stroming die de argeloze zwemmer in het ergste geval zo de koude, diepe Noordzee opsleept.

Vandaar mijn respect voor KD uit Hollum (hij heeft een voornaam, maar die gebruikt nooit iemand), die halverwege de jaren zestig, toen hij rond de 22 was, die oversteek heeft gedaan, met zijn broer Piet Mark. ,,Heel onverstandig’’, zei hij, toen hij me er een keer over vertelde. ,,Maar ja, je bent jong.’’

Ze vertrokken min of meer achter de Amelander vuurtoren en deden er vier uur over. Een politieman, Zielstra, die ook mee zou zwemmen durfde het niet aan en keerde terug. Voor beide broers was dit waagstuk een zaak van eens maar nooit weer, op de terugweg was er een bootje dat ze oppikte.

'Heel onverstandig, maar je bent jong'

Daarna bleef het jaren stil, maar zaterdag is het weer gedaan, nu door drie zwemmers, met begeleiding van de reddingboot. Twee van hen, Kars Blokker uit Ballum en Gerard Metz uit Nes, hebben twee jaar geleden ook al de tien kilometer van Holwerd naar Ameland zwemmend afgelegd.

Dit was veel zwaarder, zegt Kars Blokker (46), door de stroming en de golven. ,,Zonder goede kennis van de zee daar en begeleiding die naast je blijft varen is het levensgevaarlijk.’’ Beide mannen deden rond de 2 uur 23 minuten over de 6,7 kilometer tussen beide eilanden. Ze werden geklopt door de deelnemende vrouw, de goed getrainde lifeguard Marcha, die er na 1 uur en 38 minuten al was.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct