Renze Lolkema.

Zuur

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Ik heb de laatste jaren en vooral tijdens de coronaweken menig rechtbankdrama voorbij zien komen (kijktip voor de Netflix-abonnees: Il Processo ), maar ik denk niet dat de zaak Cambuur-De Graafschap vs KNVB een documentaire, film laat staan een serie waard is.

Zeker niet met een rechter die donderdag geen enkele moeite deed de spanning er nog even in te houden. Edelachtbare Zuurwoord - wel een naam die het goed doet op tv - liet na een paar tellen al doorschemeren dat beide clubs een onzinnige gang naar zijn Utrechtse zaal hadden gemaakt. ,,In de reglementen staat dat de KNVB een regeling moet vaststellen voor promotie/degradatie. Daarin staat dat de nummer 1 en 2 na afloop van de reguliere competitie promoveren. Maar er is geen sprake van een reguliere competitie. Er moet nog veel gespeeld worden. Cambuur en De Graafschap moeten promoveren, vinden ze. Dat is te gemakkelijk gedacht.’’

Bam. Weg spanning, weg twijfel. Geen historische beslissing dus, geen reden voor scenarioschrijvers in de pen te klimmen om hier een mooie draai aan te geven, waardoor je langzaam maar zeker naar het puntje van je stoel wordt verleid.

,,Zuur’’, riep de Cambuur-delegatie, niet eens bewust van het woordgrapje dat zo gemaakt werd over de rechter. Mr. Zuurmond was duidelijk, recht voor zijn raap. Zei nog wel dat de KNVB onhandig had geopereerd, maar dat Cambuur en De Graafschap gewoon pech hebben gehad. En dat ze de ledenvergadering van de KNVB (18 juni) ook niet moeten aangrijpen alsnog promotie af te dwingen.

Ik denk dat het verstandig is dat Cambuur niet in deze negatieve sfeer blijft hangen

Ik denk dat het verstandig is dat Cambuur niet in deze negatieve sfeer blijft hangen. Want de rest van de betaald-voetbalclubs is amper geïnteresseerd in het Leeuwarder leed. Op veel steun hoeft derhalve niet te worden gerekend.

Cambuur dient deze nederlaag nu als een kerel te incasseren. Sterker, als ik Cambuur was, zou ik met ingang van nu een cameraploeg toelaten die alles filmt. Van de strijdvaardige Henk de Jong, van de creatieve Foeke Booy, van de pogingen goalgetter Robert Mühren alsnog een seizoen te huren, van de weldoordachte Ard de Graaf, van de emotionele aanhang.

Als dat volgend seizoen resulteert in promotie, heb je een film die iedereen wil zien.

renze.lolkema@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct