Op 4 mei 1971 haalde schrijver Klaas Norel, in 1899 in Harlingen geboren, een vrachtwagen met oplegger in ter hoogte van Baarn. Kennelijk had Norel een tegemoetkomende vrachtwagen niet gezien: zijn auto werd vrijwel geplet tussen beide trucks. Zijn vrouw zou het overleven, Norel was op slag dood.

K. Norel! Veel mensen lazen zijn oorlogstrilogie Engelandvaarders , scholieren leerden uit zijn boeken over Onze veeteelt , hij schreef soms wel zeven boeken in een jaar, meest voor de jeugd. ,,Ik geef aan kinderen graag wat mee, zonder ze te beleren’’, zei hij. Alles speelde tegen een achtergrond van God, vaderland en Oranje, en vooral ook: het water. Land in zicht (1935), zijn eerste, ging al over de drooglegging van de Zuiderzee.

Wij waren, als klas, in de ban van Woeltje, de hoofdpersoon uit Scheepsmaat Woeltje . Meester Huppes heeft ons het complete boek voorgelezen. Woeltje, die in het echt Aart Wessels heette, is een ferme Hollandse knaap die meevaart op een schip, eerst naar de Oostzee, later richting Brazilië. Daar worden ze gevangen genomen door piraten en komen ze in een slavenkamp op het eiland Sao Tomé. Wat was dat spannend!

In mijn herinnering las meester Huppes elke week een stukje voor, misschien wel op vrijdagmiddag, als de schoolweek haast achter de rug was en het weekeinde klaarstond.

Later kocht ik het boek en beide vervolgen die Norel schreef, Stuurman Aart en Schipper Wessels . Uit de titels kon je de verdere loopbaan van Woeltje aflezen. Maar gelezen heb ik ze nooit. Zo mooi als toen meester het voorlas zou het nooit worden, dat snapte ik al. Moet ik het nu alsnog doen, vijftig jaar na de dood van de schrijver? Ik twijfel.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct