Foto Annet Eveleens

Zingen

Foto Annet Eveleens

Als een barman zomaar ineens gaat zingen, is er altijd iemand aan de toog die zegt: ,,Als je voor mij zingt, mag je wel ophouden.’’

Dat is een ervaringsfeit, iedereen die ooit in zang is uitgebarsten kent het verschijnsel. Je moet je door zulke zeurpieten nooit uit het veld laten slaan, mogelijk zijn ze ongelukkig of zouden ze stiekem zelf willen zingen. Mogelijk klink je echt beroerd, maar dat is dan pech voor hen.

Nu Meindert Talma. Die heeft subsidie aangevraagd, die is afgewezen. Niet alleen dat, hij kreeg ook te horen dat hij niet kan zingen (,,beperkte reikwijdte’’) en dat de liedjes die hij schrijft weinig soeps zijn (,,nogal eenduidig’’). Het is aardig wat hij doet, maar allemaal hetzelfde (,,blijft in theatrale zin steken in herhalingen’’) en saai (,,weet de aandacht van de luisteraar niet vast te houden’’).

Als je voor mij zingt, mag je wel ophouden . Maar dan gezegd door een podiumkunstenfondscommissie, onder voorzitterschap van Denker des Vaderlands Daan Rovers, met Hillechien Steenbruggen, die mogelijk aan haar studie vrijetijdsmanagement in Leeuwarden een weerzin tegen Meindert Talma heeft overgehouden, en theatermaker Aike Dirkzwager, die vroeger twee konijnen had, Loenie en Linn, die nu in zijn tuin begraven liggen. Je weet maar nooit wat er allemaal meespeelt in zo’n strenge beoordeling.

Dus Meindert jonge, zing maar lekker door, hoor. Nog bedankt dat ik een keer in je achtergrondkoor ,,Groot is uw trouw, O Heer’’ heb mogen meezingen in jouw helemaal niet saaie nummer 20 Jaar Muzikale Fruitmand .

Toen de latere filmster Fred Astaire een screentest had gedaan, luidde het oordeel: ,,Kan niet zingen. Kan niet acteren. Kalend. Kan een beetje dansen.’’

Laat die lui aan de bar maar zeuren, bedoel ik.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct