Johannes Kramer krijgt de ambtsketen omgehangen door locoburgemeester Engbert van Esch.

Vriend van Johannes

Johannes Kramer krijgt de ambtsketen omgehangen door locoburgemeester Engbert van Esch. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Ik doe het lekker laagdrempelig, moet burgemeester Johannes Kramer gedacht hebben. Net als Mark en Hugo laatst. De premier en zijn minister van Volksgezondheid hadden eind juli vanaf het vakantieadres, met een drankje in de hand, alleen een bericht op Facebook gezet dat we met z’n allen onze verantwoordelijkheid moesten nemen.

Want het coronavirus ‘zit niet stil.’ Een officiële mededeling op Rijksoverheid.nl volgde later pas. De kritiek die volgde was terecht. De overheid moet geen berichten exclusief plaatsen op een site die geld verdient aan persoonsgegevens en waar veel mensen principieel geen account voor willen maken.

Kramer en zijn communicatieteam hadden die discussie blijkbaar even gemist. Kort na twaalven op vrijdagmiddag plaatste de burgemeester van Noardeast-Fryslân een bericht op zijn Facebookpagina (2166 vrienden). Hij maakte bekend dat het virus de kop weer had opgestoken en dat de politie de regels scherper gaat naleven. ‘Het coronavirus slaat ook in onze gemeente toe. Er zijn sinds deze week meerdere besmettingen bekend.’

Dit is duidelijk nieuws voor de bewoners van de gemeente. Deze informatie hebben ze nodig in het dagelijks leven, om in te schatten welke risico’s ze lopen en welke aanvullende maatregelen ze willen nemen. Mogelijk zijn ze in contact geweest met mensen die nu besmet zijn. Op het officiële kanaal van de gemeente was echter niks te vinden over besmetting of aangescherpte maatregelen. Je moet maar toevallig vriend zijn van Kramer om het nieuws in je tijdlijn te krijgen.

Via de GGD en de Veiligheidsregio (en de pers ) werd duidelijk dat het gaat om jongeren in Dokkum, die het virus al feestend hebben verspreid. ‘Jongeren’, staat op de site van de GGD, ‘lijken zich onvoldoende bewust te zijn van het feit dat ze het virus in de kroeg en op feestjes kunnen oplopen. Ze blijven soms doorlopen met klachten. Daarmee kunnen ze bijdragen aan een versnelde terugkeer van het virus.’

Het is begrijpelijk dat politici sociale media willen inzetten om hun boodschap te verspreiden. Zo bereiken ze mensen sneller dan via een suffe overheidssite en met een beetje geluk deelt iedereen het bericht met vrienden en bekenden. Maar Facebook mag nooit een vervanging zijn van een officieel kanaal, het zet echt nieuws op gelijke hoogte met het vele nepnieuws dat daar te vinden is.

Kramer had twee vliegen in één klap kunnen slaan. In zijn bericht had de burgemeester in gewone mensentaal kunnen uitleggen hoeveel besmettingen er zijn in de gemeente, compleet met waarschuwing. Met een doorverwijzing naar de site van de GGD had hij alle inwoners meteen kunnen opvoeden: kijk, hier vind je betrouwbare informatie over het coronavirus. Ohja, en de eigen gemeentesite even updaten.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct