TOPSHOT - US President Donald Trump speaks as he departs the White House in Washington, DC, on July 29, 2020 en route to Texas. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Vraagtekens

TOPSHOT - US President Donald Trump speaks as he departs the White House in Washington, DC, on July 29, 2020 en route to Texas. (Photo by JIM WATSON / AFP) Foto: JIM WATSON

Lef kan de Amerikaanse president Donald Trump niet ontzegd worden, maar de kat in het nauw maakt nu wel heel rare sprongen. In een bericht op Twitter deed Trump gisteren de suggestie dat de presidentsverkiezingen, die voor november gepland staan, vanwege het coronavirus maar beter kunnen worden uitgesteld.

Vanwege de beperkingen die gelden in verband met corona willen veel Amerikaanse staten het mogelijk maken dat kiezers hun stem per post kunnen uitbrengen. Californië, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon en Washington zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor een ‘postale stembusgang’ en mogelijk zullen meer staten hun voorbeeld volgen.

Trump ziet dat stemmen per post helemaal niet zitten. In zijn tweet waarschuwt hij dat zo’n stembusgang fraude in de hand werkt. Eerder betoogde hij al eens dat buitenlandse mogendheden stembiljetten zouden kunnen afdrukken, waarmee ze de Amerikaanse presidentsverkiezingen naar hun hand zouden kunnen zetten. Bewijzen voor dit soort fraude laat hij echter achterwege.

Amerikaanse media zochten eerder al uit dat niet kan worden aangetoond dat er op grote schaal gesjoemeld kan worden als mensen per post hun stem uitbrengen. Trump is daar echter rotsvast van overtuigd. ‘Verkiezing uitstellen tot mensen fatsoenlijk en veilig kunnen stemmen???’, luidt dan ook zijn boodschap op Twitter.

Let vooral op die vraagtekens. Trump weet dondersgoed dat het niet aan hem is om hierover een besluit te nemen. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vinden traditioneel altijd plaats op de dinsdag na de eerste maandag in november. Die datum valt dit jaar op 3 november. Het enige instituut dat aan die datum zou kunnen tornen, is het Congres, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Dat heeft eerder al bepaald dat de stembusgang dit jaar op 3 november plaatsvindt, en verschuiving van de stembusgang is dus al een gepasseerd station.

Bovendien hebben Trumps tegenstanders, de Democraten, in het Huis van Afgevaardigden, dat samen met de Senaat het Congres vormt, een ruime meerderheid. Zij zullen nooit akkoord gaan met het door Trump gesuggereerde uitstel.

Dus ook al gaat hij hier helemaal niet over, de suggestie van de president om de stembusgang uit te stellen, legt wel een bommetje onder deze verkiezingen. Als de stembusgang op een normale manier plaatsvindt, kan Trump vraagtekens zetten bij de uitslag daarvan. Hij kan in dat geval aanvoeren dat veel kiezers vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet durven te maken en dat de uitslag dus een vertekend beeld geeft van de volkswil. En als er (ook) per post gestemd mag worden, zal hij ongetwijfeld het argument aanvoeren dat zo’n stembusgang frauduleus is, zoals hij nu al in zijn Tweet aanvoert.

De peilingen van de laatste weken laten zien dat Trump inderdaad weleens het onderspit zou kunnen delven tegen zijn Democratische uitdager Joe Biden. De rake klappen waarmee het coronavirus de Amerikaanse economie en samenleving knock-out slaat, maken Trumps kansen op herverkiezing er niet beter op. De Verenigde Staten verdienen een betere leider dan iemand die met vraagtekens de democratie ondermijnt.

ROELAND SPREY

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct