Ook ik kon weleens niet tegen m’n verlies, ik geef het eerlijk toe.

Het moet ergens begin jaren 90 geweest zijn toen we in aangenaam gezelschap besloten oud en nieuw te vieren in de Waalse Ardennen, ergens niet ver van de Luxemburgse grens. Er was een heus chalet geregeld in de Belgische bossen, we hadden voldoende eten en drinken ingeslagen om het oude jaar uit te zitten en het nieuwe in te luiden en als klap op de vuurpijl had een van ons Monopoly meegenomen.

Het is denk ik de laatste keer dat ik dat bordspel heb gespeeld. Ik verloor, kansloos. Was daarna niet meer te genieten hetgeen tot nog meer hilariteit leidde bij de rest van de feestgangers. Ik nam me toen voor om op de leukste winteravond nooit meer spelletjes te doen. Pas dan wordt het een gelukkig nieuwjaar voor iedereen.

Trump speelt zijn hele leven al Monopoly. Met al die hotels die hij heeft en de woekerprijzen die hij vraagt voor kamers, suites en penthouses wint hij elke dag. ,,Betalen vriend’’, staat op zijn zonnebankvoorhoofd geschreven.

Deze TikTok-generatie met een spanningsboog van 30 seconden moet dus gek geworden zijn van deze eeuwig durende telling

Verliezen is nieuw voor hem. En blijkbaar onacceptabel. Nog voor de stemdag was verstreken werd al gedreigd met advocaten, zelfs het Hooggerechtshof is al ingeschakeld de uitslag te onderzoeken. Zodoende groeien deze verkiezingen uit tot een spel dat wel 25 duizend keer zo lang duurt als een normaal avondje Monopoly. ‘Still counting’, is de zin van de week.

De Amerikanen vinden doorgaans onze 10 kilometer schaatsen al te lang, het is ook niet voor niets dat de US Open als eerste tennistoernooi de eindeloze vijfsetter aan banden legde. Deze TikTok-generatie met een spanningsboog van 30 seconden moet dus gek geworden zijn van deze eeuwig durende telling.

Bij mij thuis was CNN de afgelopen dagen de thuiszender. Ik keek naar de langste wedstrijd ooit gespeeld die bovendien spannender was dan menig Champions League-duel deze week. Het ging om het winnen van minimaal 270 kiesmannen, maar daar is er geen van in beeld geweest. Rare jongens, die Amerikanen. Vage democratie vooral.

Het wordt dus Joe Biden. Met hem, bijna 78, zou ik trouwens wel een keertje Monopoly willen spelen. Met Trump nooit. Anders wordt het echt oorlog.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct