Gesteld voor de keuze voor of tegen vrijheid zullen maar weinig mensen kiezen voor opsluiting. Iedereen zal kiezen voor het afgooien van ketenen, echt of virtueel.

De verkiezingscampagne van Forum voor Democratie was in essentie een referendum over het coronabeleid van het kabinet van Mark Rutte. Niet voor niets trok voorman Thierry Baudet met een vrijheidskaravaan door het land. Ook bij bijeenkomsten in Leeuwarden en Sneek kwamen honderden mensen kijken, ondanks de stromende regen.

De boodschap van Baudet en Wybren van Haga was een verre versimpeling van de complexiteit die komt kijken bij het bestrijden van een pandemie die de volksgezondheid en gezondheidszorg bedreigt. Zwart of wit, zonder schaduwtinten. Wilt u geen corona: stem op mij.

Met die boodschap in het achterhoofd is het begrijpelijk dat veel mensen hebben gestemd op Forum voor Democratie. Iedereen is klaar met de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Iedereen wil dat de winkels, restaurants en cafés weer opengaan. Iedereen wil straks op vakantie naar Italië, Kroatië of Frankrijk. Ook Sigrid Kaag van D66 liet vrijdag weten dat de rek eruit is en dat de avondklok snel van tafel moet. Tegelijkertijd loopt het aantal besmettingen weer op.

In alle Friese gemeenten deed Forum het goed. Vooral in Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân sloeg de vrijheidsboodschap aan. De populariteit van de partij komt niet uit de lucht vallen. Twee jaar geleden, tijdens de campagne voor de Provinciale Staten, was De Lawei in Drachten afgeladen vol bij een bijeenkomst van Baudet en Theo Hiddema. De partij won flink bij de verkiezingen van 2019.

Het is goed dat er kritische vragen gesteld worden over de aanpak van de coronacrisis. Er gaat veel mis. Denk aan de verwarrende discussie over mondkapjes, datalekken bij de GGD en de trage opstart van vaccinaties. Maar het is kortzichtig om te denken dat een probleem verdwijnt door het te negeren - of het nu gaat over corona, de opwarming van de aarde of de hoeveelheid stikstof in de natuur. Er loopt een dunne lijn tussen magisch realisme en misleiding.

Al die corona-nee-stemmers hebben ook, bewust of onbewust, gestemd op alle andere standpunten van Forum voor Democratie. Over de harteloze aanpak van vluchtelingen, de heilloze uittreding uit de EU en het bouwen van dijken als voornaamste oplossing voor de stijgende zeespiegel - gebaseerd op louter aanpassen in plaats van aanpakken.

Alle Forum-stemmers hebben ook hun zegen gegeven aan de racistische en antisemitische uitlatingen van voorman Thierry Baudet en andere partijleden waardoor de partij eind vorig jaar scheurde. Het nationaal-populisme van Forum voor Democratie heeft verleidelijke vruchten maar verbergt in de Friese klei woekerende wortels van onverdraagzaamheid.

SANDER WARMERDAM

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct