Asing Walthaus

Vera Lynn

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Groot nieuws in 1969 in Drachten: Vera Lynn komt. Misschien. Bij de tentoonstelling Vijf En Twintig Jaar Opbouw Drachten , op 31 mei 1970, zou ze van de partij zijn. Die 25 jaar sloeg natuurlijk op de wederopbouw van na de oorlog. The sweetheart of the forces zou er optreden met een soldatenkoor uit Zuidlaren.

,,Het is de bedoeling, dat men voor een zeer lage prijs – de organisatoren hebben zoiets van 1,50 (gulden) in het hoofd – het optreden van de vooral in de oorlog zo populaire Vera Lynn kan bijwonen. ‘Maar we voelen ons pas zeker als we het contract in huis hebben’, zeggen de Drachtsters.’’ In februari was haar optreden op het feest – inmiddels heette dat Optima ’70 – ,,zo goed als zeker’’.

Maar helaas – Vera Lynn ging niet door. Voorzitter W. Jacobi maakte het in februari bekend, op de jaarvergadering van Handelaren en Industriëlen (H&I). In plaats daarvan kwam de Zwitserse schlagerzanger Vico Torriani, met orkest. Die kenden de leden van H&I allemaal, van zijn hit Du schwarzer Zigeuner / Komm spiel mir was vor.

Waarom Vera Lynn niet kwam is niet vermeld, maar het zou wel eens vanwege de centen kunnen zijn geweest. Daar zong ze voor, had ze eens in de krant verteld. Ze zingt niet eens in bad, voegde haar man toe.

Vico Torriani zou evenmin komen. Op Optima 70 waren louter Nederlandse artiesten. Willy Alberti, Saskia en Serge, The Cats, Johnny Jordaan met tante Leen en Rien van Nunen en Bert van Dongen, van de hit Breng eens een zonnetje onder de mensen . Leuk, maar geen Vera.

Dichterbij Friesland dan die keer is Vera Lynn nooit geweest. Tenzij je haar optreden in Veendam meetelt, een jaar later voor een televisiesprogramma.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct