Van poptempel tot oorlog: veertig jaar bij de krant

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

In deze tijd van flexbanen zou je bijna vergeten dat het nog gebeurt: verslaggever Maarten Pennewaard was deze week 40 jaar bij de krant.

Ik hoef u niet uit te leggen dat de wereld er in 1981 heel anders uitzag. Geen internet, geen mobiele telefoons, geen corona. Maar de krant was er wel natuurlijk. Op de redactie van die krant begon in die dagen een knaap uit Harlingen als verslaggever. Veertig jaar later is hij nog bij ons, oneindig veel wijzer maar net zo fris en creatief als destijds - als ik op de verhalen van collega’s en oude artikelen af mag gaan.

De jonge Pennewaard had een voorliefde voor muziek. Hij richtte met een aantal maten een heus Fries muziektijdschrift op, Muze. Als jongste bediende liep hij voor de LC door de jaren heen alle concerten af die er georganiseerd werden. Dat waren geen kleine namen, zo leert een blik in ons openbare archief dekrantvantoen.nl. Door de jaren heen schreef hij recensies over artiesten als Joe Cocker, David Bowie, Level 42 en Vandenberg. Soms in de provincie en soms elders in het land.

Een van zijn eerste wapenfeiten was een verslag van een popfestival in Thialf, eind april 1982. Over de lokatie van schaatstempel als poptempel is hij onverbiddelijk: door de akoestiek is de betonnen kolos per definitie ongeschikt als concertzaal. Hij is wel te spreken over de concerten van Golden Earring, Margriet Eshuijs en Doe Maar. De Nits zijn gevoelloos.

loading

Natuurlijk bleef het niet bij concertrecensies of jongerencultuur. Door de jaren heen deed Pennewaard alle klussen die het zo bijzonder maken om journalist te zijn. In opdracht van de GPD (een samenwerkingsverband van verschillende regionale kranten) versloeg hij de Bijlmerramp in Amsterdam. Tijdens de oorlog in Bosnië schreef hij verhalen over Dutchbat. Hij ging op bezoek bij de New York Times voor een gesprek met onze columnist Christiaan Triebert. En hij assisteerde Herman Brood bij het zetten van een shot. Als verslaggever sta je werkelijk overal bovenop.

Maarten Pennewaard liet zich niet tegenhouden door hokjes en keek enthousiast bij anderen in de keuken. Hij was betrokken bij de eerste digitale stappen van de Leeuwarder Courant en de lancering van onze eerste iPad-app. De laatste jaren schrijft hij over het onderwijs. Volgende week staat zijn werk in de bijlage over Friese toptalenten op onze middelbare scholen. Zeker in coronatijd is het van groot belang om scherp te letten op de ontwikkeling en mentale gezondheid van de volgende generatie. Wie kan dat beter doen dan een van onze meest ervaren collega’s? Gefeliciteerd Maarten!

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen