Libanon stond deze week stil bij het feit dat het land precies een eeuw geleden in zijn huidige vorm gestalte kreeg, hoewel het nog tot 1943 een Frans mandaatgebied zou zijn. Veel aanleiding om ter gelegenheid hiervan een feestje te vieren, is er echter niet.

De economie van het land zit al tijden in een diepe dip en de enorme explosie die begin vorige maand het havengebied van de hoofdstad Beiroet verwoestte, heeft de deplorabele toestand van Libanon alleen maar verder blootgelegd en verergerd.

De Franse president Emmanuel Macron, die kort na de verwoestende explosie ook al naar Libanon afreisde, kwam opnieuw naar het voormalige mandaatgebied. Net als vorige maand onderstreepte hij nogmaals dat het land ingrijpende hervormingen moet doorvoeren, wil Libanon als staat kans van overleven hebben. Bij aankomst riep hij de nieuwe premier Mustapha Adib op om zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen, ter vervanging van de vorige kabinetsploeg, die aftrad in de nasleep van de explosie.

Economie uit het slop

In zijn commentaar op de aanstelling van Adib, een gewezen diplomaat, liet Macron doorschemeren dat hij er maar bar weinig vertrouwen in heeft dat er onder een nieuw kabinet iets zal veranderen: ,,Ik heb de voorbije uren een proces gezien waaruit iemand als premier tevoorschijn kwam. Het is niet aan mij dat goed te keuren of me daar druk over te maken. Ik wil me ervan vergewissen dat er op zo kort mogelijke termijn een kabinet met een missie wordt gevormd om werk te maken van hervormingen.’’ Adib heeft de Libanezen beloofd dat hij in recordtijd een nieuwe regering zal samenstellen en zo snel mogelijk hervormingen wil doorvoeren. Hij heeft ook weinig andere mogelijkheden. De internationale gemeenschap eist al veel langer dat het land een einde maakt aan corruptie en verspilling op overheidsniveau, als voorwaarde voor financiële en andere steun om de economie uit het slop te trekken en te helpen bij de wederopbouw na de explosie.

Direct na zijn beëdiging bracht Adib een bezoek aan een van de verwoeste wijken van Beiroet. Zo’n bezoek is iets waar leden van de vorige regering meestal hun neus voor optrokken. Hopelijk heeft Adib tijdens die visite ogen en oren goed opengehouden; dan kan hem de woede van veel van zijn landgenoten niet zijn ontgaan.

Uit het moeras

Dat de politiek in Libanon op de schop moet, is iets waar de bevolking al veel langer van overtuigd is, getuige de golf van protesten die al maanden door het land trekt. Ook de hoogbejaarde president Michel Aoun lijkt in te zien dat zijn land zo niet langer verder kan. In een tv-toespraak ter gelegenheid van het Libanese eeuwfeest bepleitte hij de vorming van een ‘seculiere staat’, om ‘pluralisme te beschermen en te behouden’.

Het is een opmerkelijk pleidooi van het staatshoofd van een land waar de machtsbalans tussen de diverse religieuze groepen in de grondwet is verankerd. Wie daaraan durft te tornen, loopt het risico dat de vastgeroeste machtsverhoudingen uit balans raken, met alle risico’s van dien. Toch lijkt dat de enige uitweg uit het moeras van corruptie en vriendjespolitiek waarin Libanon is vastgelopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct