Beeld uit de documentaire Athlete A

Turnen

Beeld uit de documentaire Athlete A

Aanbevolen voor iedereen: Athlete A , op Netflix.

Ook als je niet zo in turnen geïnteresseerd bent, zoals ik, en het vooroordeel hebt dat het eigenlijk een uit het voormalige Oostblok overgewaaide martelmethode is om kleine meisjes te drillen, teneinde medailles met ze te verdienen.

Het verrast niet dat het nog erger is. De documentaire gaat over Amerikaanse turnsters, die zich keerden tegen een sportdokter, Larry Nassar, die bij behandeling geregeld met zijn vingers in hun vagina zat. Hij is de bad guy uit de film. Na een eerste publicatie in de Indianapolis Star komen steeds meer verhalen los van andere meisjes en uiteindelijk belandt hij in de gevangenis.

Eind goed al goed? Welnee. Turnster Maggie Nichols bracht het aan het rollen. Ze vertelde eerst aan haar ouders wat die aardige dokter bij haar had gedaan en die wilden naar de politie. Nee, zei Steve Penny, de baas van USA Gymnastics, dat doen wij wel voor jullie, hou maar je mond, want dat is beter voor het onderzoek. Er gebeurde niks, behalve dat Nichols niet werd opgesteld in het olympisch team.

Eind goed al goed? Welnee

Dat is natuurlijk veel erger, zo’n doofpotactie van een bond die op deze manier de dokter die jonge meisjes als een soort lopend buffet blijft aanbieden. Alles voor het goede imago van de organisatie en voor de topsport. Lazer op met je topsport, denk je al kijkend, en het is heel bevredigend te zien dat Penny gearresteerd wordt.

Is het in Nederland net zo erg? Er is hier hopelijk niet zo’n viezerik aan de gang, maar het rommelt hier nu ook. ,,De grens tussen hard coachen en kindermishandeling is vaag’’, zegt een oud-turnster in de documentaire. Daar lijkt het hier nu ook een beetje op. Met een tweede turnhal in Heerenveen zou ik wachten tot die grens duidelijk is.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct