Foto Annet Eveleens

Tuintje

Foto Annet Eveleens

Geert Dales werd als burgemeester van Leeuwarden niet door iedereen aardig gevonden.

Zoiets kan ook helemaal niet, heeft hij in die tijd eens in een lezing uitgelegd. ,,De alom geliefde burgemeester is ofwel een sociaal genie, ofwel een principeloze slapjanus zonder ruggengraat. Meestal dat laatste.’’

Hij haalt het aan in zijn gisteren verschenen boek Tien zetels , dat voornamelijk over 50Plus gaat en daardoor vooral leesvoer is voor Haagse journalisten en bejaarde politici zonder hobbies. ‘Wat moet je daar’ had Dales’ man Rinze de Vries direct al gezegd en Dales had naar hem moeten luisteren.

Maar er staan leuke dingen in, wat jeugdherinneringen, een stukje Fries ( Wiere leafde is krityk jaan, akseptearre en leare derfan ) voor De Vries, die uit Gorredijk komt, en dat je op je hoede moet zijn voor al te aardige mensen. ,,Hij leek een aardige, voorkomende man, maar dat zie je wel meer bij mensen die niet deugen’’, beschrijft Dales iemand.

Toen hij burgemeester van Leeuwarden was, en op werkbezoek in een buitenwijk, kwam er schroomvallig een echtpaar op hem af. Hun elfjarig zoontje was aan leukemie overleden, vertelden ze hem. Op zijn sterfbed hadden ze beloofd dat ze altijd voor het tuintje zouden zorgen dat hij had aangelegd. Maar nu hun flat werd vernieuwd dreigde het tuintje geruimd te worden.

Dales belde met de directeur van de woningcorporatie en regelde dat het tuintje tijdelijk verplaatst werd en na de renovatie weer terugkwam. ,,Het leverde mij een ontroerende brief van de ouders op’’, schrijft hij. ,,Mensen denken dat een burgemeester alles kan regelen en niet zelden is dat nog waar ook.’’

Het was best aardig van hem.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct