Daar was de houten trap weer, die in het pand aan Nieuwestad 91 in Leeuwarden zit en uit paleis Het Loo in Apeldoorn afkomstig zou zijn. Zaterdag stond er een verhaal over het pand in de krant, waar nu een restaurant in is, en daar werd de trap genoemd.

De trap uit Het Loo duikt vaker op in verhalen over dat gebouw. En heel raar is dat niet, want er hebben van 1916 tot 1996 antiquairs ingezeten, vaders en zonen Beeling, die het statige gebouw opsierden met deftig bouwmateriaal dat ze overal vandaan haalden.

En Het Loo, dat geeft status. Als je al hofleverancier bent, zoals Beeling & Zn dat vanaf 1939 waren, en ook nog eens prat kunt gaan op een trap uit het voormalige koninklijk paleis, dan ben je zelf ook bijna koninklijk.

Alleen: het is niet zo. ,,Waar moet dat ding dan gezeten hebben?’’, zegt Johan de Haan, de conservator van Het Loo die op het ogenblik zijn handen vol heeft aan de grote opknapbeurt van dat paleis.

'Iets uit Het Loo is net een tikje sjieker'

,,Er wordt geen trap gemist en in de duizenden foto’s die voor de restauratie van het paleis zijn gemaakt, komt geen trap voor die op het exemplaar in Leeuwarden lijkt. Die trap heeft niets met Het Loo te maken.’’

Jammer. De trap, hoe mooi ook, wordt er meteen een beetje minder groots en indrukwekkend van. Iets wat uit Het Loo afkomstig is, is immers net een tikje sjieker dan bouwmaterialen of voorwerpen die uit zomaar een gebouw komen.

Ook dat relativeert De Haan. Er is in de loop der tijden veel oude meuk naar Apeldoorn versleept, vertelt hij. ,,Als koningin Beatrix iets kwijt wilde aan oude meubels, dan zeiden ze in Den Haag: ‘ To The Loo ’.’’ Toedeloe dus, als in: weg ermee.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct