Tocht der tochten: ijs is zomaar weer water

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Zodra de temperatuur daalt, wordt het warmer aan de talkshow-tafels. DWDD is gestopt maar verder speculeerde Hilversum er vrolijk op los.

U kent mij niet, maar ik ben niet het type mens dat snel zingt op de redactievloer. Toch gebeurde het van de week, zomaar. Spontaan kwamen de regels van Friese volksfilosoof Gurbe Douwstra in me naar boven en ik zong ze, bescheiden uiteraard, voor Irene Overduin die belast was met het maken van de krant van woensdag:

Nei twa kear nachtfroast wil de Hollanner der foar

Hy ropt om’t hurdst ‘de tocht der tochten die gaat door’

Mar wy Friezen witte better, iis is samar ek wer wetter

En dus hâlde wy de kiezzen op elkoar

Aanleiding was de vraag wat we moesten met de discussie over de Elfstedentocht. De Tocht der Tochten. Moeder aller IJswedstrijden. Een dag ervoor had ik mijn wenkbrauwen al gefronst bij een pushbericht van verschillende landelijke kranten. ‘Tweede Kamer wil Elfstedentocht’ stond erin. Dat willen we allemaal wel. In de aanloop naar de verkiezingen worden er veel beloftes gedaan maar deze is toch een maatje te groot voor de Haagse politici. Daarbij komt nog: ze gaan er niet over.

We hadden een compleet verhaal over natuurijs maar besloten om het op pagina 2 en 3 te zetten en niet op de voorpagina. Bewust, om niet mee te gaan in de hype terwijl het ijs nog maar net aan het groeien was. Onze terughoudendheid was de correspondent van de Volkskrant ook al opgevallen, die signaleerde een dag eerder dat ‘de Elfstedentochtkoorts vooral onder de lijn Alkmaar-Zwolle om zich heen heeft gegrepen.’

Achter de schermen was de strenge vorst wel aanleiding om ons Elfstedendraaiboek te updaten. De vorige tocht was, zoals u weet, in 1997 en toen zag de wereld er heel anders uit. Toen zond de NOS het enige verslag uit. Een 21e eeuwse Elfstedentocht zal door talloze mensen worden gestreamd, gedeeld, opgenomen en geanalyseerd, via drones, mobieltjes en sociale media. Het is onze opdracht om daar de dingen uit te pikken die echt van belang zijn en die u echt niet mag missen. De LC als gids, ook bij een Elfstedentocht.

Het lijkt erop dat we nog wel even de tijd hebben voor een doorwrocht modern draaiboek. De Tweede Kamer mag het dan misschien willen, woensdag zaten de mensen die er echt over gaan aan tafel bij Op1. Commissaris Brok, Burgemeester Buma en Elfstedenvoorzitter Wieling waren eensgezind: een tocht in coronatijd, nog los van de ijsdikte: it kin net . Begrijpelijk, maar jammer is het wel.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen