Te gast: Vleesvervangers zijn een stuk beter

'In de supermarkt is het schap met vleesvervangende producten vele malen groter geworden.' FOTO ANP BAS CZERWINSKI

In de LC van 29 februari een artikel over Henk de Bree. Hij drijft een veganistische bed and breakfast in Blije. Ben ik blij mee. Steeds meer mensen gaan over op een (meer) plantaardig dieet, hetzij als vegetariër dan wel een stapje verder als veganist.

Lees ook LC+ | Op zoek naar alternatief voor vlees of vis? App toont de beste diervrije vervangers en vertelt waar je ze koopt

Samen met NHL Stenden heeft De Bree het concept ‘vegantranslate’ ontwikkeld. De gebruiker van de tool wordt geïnformeerd over de drie best smakende vegan vlees- en zuivelvervangers, het merk en wie ze verkoopt. Lijkt me ook een prima initiatief. Maar ‘best smakende’? Wie bepaalt dat? Ik ben groot geworden met de regel dat over smaak niet te twisten valt.

De Bree is niet tevreden over de huidige vegan vervangers. Volgens hem smaakt 80 procent naar karton. Als regelmatige gebruiker van vega(n) vleesvervangers heb ik de ervaring dat het juist eerder andersom is. Toen ik zo’n twaalf jaar geleden besloot geen vlees meer te eten, was dat even wennen. Immers, ik was verzot op de Hollandse pot: aardappelen, groente, jus en een stuk(je) vlees. Het aanbod vleesvervangers was kwalitatief en kwantitatief matig tot slecht. Wat een enorm verschil met nu.

In elke normale supermarkt is het schap met vleesvervangende producten vele malen groter dan in 2008 toen ik stopte met vlees. Steeds meer producten, waarvoor geen dier meer heeft hoeven lijden en sterven, zijn qua smaak en beleving niet of nauwelijks meer te onderscheiden van het ‘vertrouwde’ lapje vlees.

Er zijn mensen die dat juist een bezwaar vinden en een zekere hypocrisie herkennen: ‘Je wilt geen vlees meer eten, maar wel iets wat erop lijkt. Dat is niet consequent!’ Ik vind dat onzin. Voor mij was de doorslaggevende reden te stoppen met vlees het onbeschrijfelijke dierenleed dat met name in de vee-industrie dagelijkse praktijk is. Ik eet elke dag lekker, gezond en met een gerust(er) gemoed.

Ik voorzie een geleidelijke voortzetting van de trend om geen of minder vlees te eten. Wie nog een stapje verder wil gaan en elk product van dierlijke oorsprong wil vermijden wordt veganist.

Belangrijk is ook de ontwikkeling van kweekvlees: het produceren van echt (!) vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt uit stamcellen van dieren, zonder dat het dier lijdt en wordt doodgemaakt. De voordelen van deze ontwikkeling zijn te veel om hier op te noemen. Maar ik ben ervan overtuigd dat binnen afzienbare tijd de vleeseter zonder gewetenswroeging zijn/haar tanden in een leedvrij stukje vlees zal kunnen zetten.

Vega(n) in combinatie met kweekvlees zal naar mijn mening de toekomst zijn.

Overigens wens ik Henk de Bree veel succes toe met zijn activiteiten en zijn bijdrage tot een betere wereld voor mens, dier, natuur, de planeet.

Herman Galle
Britsum