Mondkapje verplicht in het openbaar vervoer vandaag zowel in de trein ,bus, tram, als veerboot,

Studentenzorg

Mondkapje verplicht in het openbaar vervoer vandaag zowel in de trein ,bus, tram, als veerboot, FOTO HOGE NOORDEN/ JACOB VAN ESSEN

Terwijl Nederland zich druk maakt over voldoende terrasruimte en Femke Halsema, ontrolt zich op een ander vlak een stil verdriet. Het is het verdriet van de scholieren en studenten.

Maandenlang hebben zij zich school, college, lol, examenfeestjes en horecabaantjes ontzegd om de kwetsbaren in de samenleving – lees: de vijftigplussers – te behoeden voor een nare dood. Dat deden zij zonder morren. Er brak geen opstand uit, er werden geen gele hesjes aangetrokken en er was amper sprake van tegendraads gedrag. Terwijl de opofferingen groot waren voor deze groep, wier leven in deze fase zo sterk wordt gevormd door sociale contacten.

Na de zomervakantie dreigt een nieuwe tegenslag. Het beroeps-, hoger en universitair onderwijs kan niet op de oude voet verder. Nederland ontdekte de zegeningen van computeronderwijs. Studenten zullen daar deels aan moeten geloven. Omdat het openbaar vervoer slechts op 40 procent van zijn capaciteit kan rijden, en omdat hoorcollegezalen nu eenmaal ontoereikend zijn voor grote aantallen jongeren op anderhalve meter.

Het wringt aan alle kanten. In de eerste plaats is er dat volkomen malle contrast met de vliegtuigsector waar mensen als haringen in een ton met een mondkapje op mogen worden vervoerd omdat het risico op besmetting buitengewoon klein zou zijn.

Blijkbaar geldt deze wetenschap niet voor bus, trein of collegezaal. Op de keper beschouwd zijn mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten beter af als zij in september een Boeing 737 huren waarin ze op de landingsbaan in Eelde onderwijs geven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Deze samenleving koerst af op een nieuw normaal waarbij werkenden tijdens de spits worden geduld, waarbij vliegtuigen volgepakt mogen vliegen, en waarbij scholieren en studenten worden geacht zich te bekwamen in online lessen. De hierdoor ontstane beperking in hun sociale contacten moeten ze maar voor lief nemen.

Dat is niet normaal.

Dat is abnormaal.

De Vrije Universiteit in Amsterdam deed onderzoek onder studenten naar de gevolgen van beeldschermonderwijs. De ongelijkheid was tijdens de coronamaanden versterkt. Vooral eerstegeneratiestudenten, studenten met een lage sociaaleconomische status of met een functiebeperking waren de dupe. Ze liepen meer dan anderen aan tegen problemen en kampten met studievertraging, uitval en stress, deels gekoppeld aan financiële problemen.

Studenten en mbo’ers zijn de generatie van de toekomst. Zij mogen over een aantal jaren de economie opbouwen die wij nu in al zijn voegen laten kraken. Daar hoort een waardering bij in de vorm van toegankelijk en voldoende fysiek onderwijs. De basisbeurs en het collegegeld zijn al duur genoeg.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct